Vége a sakkolimpiának, de megeshet, hogy a magyar sakknak is!?

Vége a sakkolimpiának, de megeshet, hogy a magyar sakknak is!?

Sokat gondolkoztam azon, hogy belekezdjek-e ebbe az olimpiai sakk összefoglalóba, de mivel hatalmas változásokon megy keresztül a sakk, és úgy gondoltam, ha egy sakkozónak is segít az, hogy elolvassa a magyar sakk kétségeimet, a nehézségeket, sikereket és a csodákat, akkor már megéri.

Ha létezik még egy ilyen sportág idehaza mint a sakk, ahol és amely sportág alulfinanszírozott és csak díszlet a palettán, akkor az a sakk is.Alulfinanszírozottsága mára már megalázó,bár egyesek szerint Virágzik a sportélet kis hazánkban.Bár mitagadás a sakkba betoltak az elmúlt években évi 150 milliókat vagy csak megvették egyesek a sakkot, azt döntse el mindenki saját maga.Vagy csak adtak egy két esélyt a sakknak, netán szinten tartáshoz ez is elég.Vagy mégsem. Félreteszem politikai hovatartozásom,mert míg kis hazánkban divat, mondhatni trendi lett szidni egyik másik pártot én mégsem teszem.Én egy senki vagyok és talán naív is, de a hiba nem a politikákban szokott lenni, hanem az emberekben.

Nehezemre esik, de meg se próbálok finomkodni. Aki ismer, azt tudja, hogy szókimomondó vagyok és nem köpönyegforgató.Segítek ahol tudok,noha a mai világban nyalizás a módi meg a helyezkedés.De ennek csak a pénz lehet az oka. Noshát barátaim elmondhatom, hogy életem során láttam már egy s mást.Most épp hányingerem van, de arról nem a sakk gépek tehetnek, hanem emberek.A pénz rabjai, akiknek semmi se drága.Széles a spaletta, mert a sakkban is volt részem sumákokkal ás egyenes emberekkel is találkoznom, de valamiért sokan mára már nemhogy emberek nem maradtak, de nyugodtan az állatok rendjébe sorolhatóak sajnos sokan.Nevezetesen a

a Csúszó-mászó állatokhoz, mint mondjuk a kígyók, de ide sorolhatnám a rágcsálók rendjéhez tartozó patkányokat is. Pedig az állat és az ember közötti lényegi különbség van.Az egyik és talán legfontosabb a gondolkodás.Még mérges sem vagyok és depis sem, csak már uncsi.Ez már tényleg unalmas! Ennyi agymosott barmot látni a sakkban és sakkról. Tisztelet a kivételeknek.Bár az igen kevés lehet !

És olyan is volt, aki azt hitte okos. Kik gépi sakk kottán izmosodva hitték azt,voltak, aki a sakk hatalmuk kapcsán, de olyan is, aki meg azt hitte nem látok át dolgokat. Most nem mérgelődöm és még csak személyi felelőst sem keresek.Sok újat nem fogok mondani.De egy dolgot biztosan kimerek mondani. Ez a magyar sakk halott !

Temetésen csak azön tünődik legtöbbszor az ember fia, hogya megboldogult de jó ember volt, kár érte.

Bár abban is biztos vagyok. hogy lesznek, akik ezt a sakkolimpiai szereplést úgy fogják megélni, megénekelni mint az a hülye a gyerek, aki temetésen, nyitott koporsóval a halottal szelfizett.Valahogyan ilyen ugyi fogyi társaság ez a MSSZ is, akik még a semmiből is világszenzációt akarnak csinálni olykor.

Mit ér ez az olimpiai, a lányok 5 helye ? Anyagilag a magyar sakknak ? Lószart, fost.De most csakugyan, ebből el lehet menni sakkozzni egy versenyre ? Mármint a fiataloknak ?

Mo para, ez is csak egy ember volt meg külömbe is. Egyszer mindannyian meghalunk. Na de a magyar sakknak minek kell ?

Döglött kutyába a mondás szerint nem rúg senki! És ha már én sem, akkor tényleg gond van a magyar sakkal.Azóta már elég jü sakkozó vált vált ukrán barátom és volt tanitványom is szokta volt mondani.Ha az öreg hun azt mondja, hogy game ower, akkor ott a partinak vége. Még akkor is, ha a parti el sem kezdődött csak mondjuk sakkozó lesz e ez a gyerek vagy sem.Netán csak csak tucatsakkozó.

De van itt valami: a sakk is az életem része. Tisztít és összerak. Válaszokat ad, és segít arra fókuszálni, ami fontos.Sokat sakkozgatom, olvasok mindent ami sakk , amit azért is nagyon szeretek, mert addig egy picit másra fókuszálhatok. Észre se vettem, de bezártam magam ebbe a sakk börtönbe. Mintha nem engedhettem meg volna meg magamnak, hogy használjam az erőmet és az eszemet másra. Sokszor megfogadtam magamnak, hogy minden erőmmel azon leszek, hogy bízzak abban, hogy végig tudom csinálni. Nem is kellett kutatnom, hogy mi ad új célt, mi motivál, ugyanis tisztában voltam vele. Sőt, minden lehetőség ott áll előttem, csak bele kell tenni a munkát. Sokszor olvastam arról, hogy akkor amikor megtalálod a saját utadat, gyakorlatilag többé nincs lehetetlen előtted. Ezt érzem évek óta, és ma sem szeretek, kedvetlenül csukott szemmel állni előtte, ugyanis az nem az én életem.

Mielőtt a sakkrajongók , (már ha akadnák még kis hazánkban)

elkezdenék boncolgatni, netán elemezni a Batumi sakkolimpia végeredményét,ami már véget ért. Szerintem nem érdemes ! Mielőtt sakk szakértő szemmel okoskodnánk,hogy mondjuk azon, hogy (Gara Anita a 108. lépésben döntetlenre rontotta a tök nyert állását, így a lányok is kikaptak az Usától.) Nem szertném Garát megbántani, hiszen kis hazánknan komoly női profi sakkról nemigen beszélhetünk, ami nem a hölgyek hibája. De még ez az eredmény is csoda ! Hiszen balszerencsésen mondjuk a tecnikai része a sakknak, ahol a férfi csapatnál is hullottak pontok. Ezek összessége simám visszavezethető a magyar sakk gondjaira. Elég csak az egyhelyben állásra gondolnuk a magyar topoknál.Ugyanez volt Bakuban,de talán még nem volt olyan káosz mint a jelenlegi magyar sakkban.

Miközben egyesk látványosan demonstrálják, hogy lám nemzetünk sakkja a világ topjában van általában az országok rangsorában a 20 ban.Nos barátaim a magyar sakk csak taktikázva, paszív sakkal képes már csak ott lenni.Hogy ez kiknek az érdeme, azt osszák el egymás közt a sakkozÓk és a MSSZ. Az ifi sakk gemerációváltás is kifulladt jó ideje,de még középszerüségggel akarnak egyesek lépést tartani a világgal.

Nem érdemes agyalni barátaim.És még azon sem,amit Almási nagymester írt a fészbukján.

Bár Almási kimondta a varázsszót, miszerint. Ez az amikor a szegény embert az ág is húzza. Én talán annyiban módosítanám, hogy szegeny magyar sakkot, beleértve ifi és gyerk stekciót is.szegény MAGYAR sakkot az ág is húzza, de a sors is veri.

Hiszen jobb helyeken a mai gépi sakk korban felismerik azt, hogy nincs még egy ilyan spot mint a sakk, ahol a gépi computersakk miatt is nem lehet mindent egy lapra feltenni,Egy olimpiára ill vagy bármely más világverenyre.

Ha egy sportág pénzügyi és sakk szakmai alapjai ennyire kiszámíthatatlanok mint kis hazánkban, akkor ezt amatőr sakknak szokták nevezni.Vagy akár kirakat sakknak és bohózatnak.Mert ebből a sakkozó csak éhen fog halni. Olyan tempót diktál a világ sakkja immár,amit ez a magyar sakk már nem tud követni

Még ha a Nemzetisport mellé beveszi médiapartnernek a világ top 10 napilapját, akkor sem.Ilyen a sport,a profi sport, ahol a rizsát meg a kamut nem eszik meg.

Almási Ez az amikor a szegény embert az ág is húzza 🙁

A Peti simán tartotta Gelfandot feketével, Benji jobban állt egyértelműen és fél óra időelőny, én már a nyitás után jobban álltam, aztán lett minusz plusz is, Fecó pedig nyeréseket hagyott ki… Ezt a meccset mi veszitettük el 3-1re :((,Megjegyzendő, megint az a biró ült nálunk, akivel a két meccset vesztettünk a németek és a franciák ellen. Rossz kabala.Már csak kettő van

Nem érdemes agyalni Barátaim ! Azon sem, hogy Balogh kapitány az olimpia elüótt nyilatkozta.

Balogh Csaba, a férfiak szövetségi kapitánya a szövetség tájékoztató anyagában azt emelte ki az MTI nek, hogy minden évben erősödik a sakkolimpia, de ez a mostani minden eddigit felülmúl. “A top játékosok közül egyedül Carlsen hiányzik. Minden ország a legerősebb felállásban érkezik, mi az Élő-pontszám alapján a 12-es kiemeltek vagyunk. Az első hat kiemelkedik a mezőnyből, a 7-15. helyeken hozzávetőlegesen hasonló erősek az együttesek” – mondta. A csapatösszeállítást – fűzte hozzá – befolyásolta, hogy Rapport Richárddal nem tudott számolni, ez mindenképpen sajnálatos.De így is nagyon erősek vagyunk. m ! Hogy persze Rapport és Marjanovics hiánya,KIHAGYÁSA így utólag. Kis hazánkba a válogatottba kerulés érdekesen zajlik, ahol a kényszer, olykor a protekció is besegít. Elfogadhatatlan ahogyan a mostani női csapatból kimaradt Marjanovics Annamari, aki a legjobb juniounk,mert a MSSZ példát statuálva büntet rég ! Egy lányt, mert annak az apja nem szimp.És ez még a mostani magyar női csapat eredménye, világ nyolcadik csodája, SZERENCSÉJE, helyzése sem mentesíti.

Noha minden tiszteletem a hölgyeké ls nem az ó saruk, hogy tart a magyar női sakk ! Asszem portálunk a legtöbbet kiállt a női sakk melett korábban is. Utalva a szánalmas anyagi megbecsülésükre idehazaz a sakkban. Mint hazai versenyek díjazása és hasonlók. Bár meglehet, hogy Polgár Juditnak akadna dolga,de mint tudjuk visszavonult.Na persze teljesen nem,mert még a pénz rabja.Tisztelem a hólgyeket, de akik kamuznak meg szélhámosok és a saját egójuk fontosabb azokat megvetem és lenézem.Magyarul le..

Ahogyan ezt most is láttuk ! És bizony olyan kemény a hazai versnyhelyzet, hogy onnan már csak kihalásos alapon lehet kiesni.Hát igen. Jobb helyeken tétje, rangja is van a címeres meznek,netán harcolni kell érte.

Nem érdemes agyalni Barátaim Hogy persze kikklel is játszottunk, a mondjuk ki, sok gyengébb csapattal is. Dehát amikor már mindenki összezavaodik,hogy ezen az olimpian a mennyiség és minőség tömkelegében, a csapatok számában, papírformákban mi várható el..

Nem érdemes ezen agyalni barátaim !

Sokan most azt várják tőlem, hogy mondjuk kárörvendezve bizonygassam, lám századjára is igazom volt. Nem teszem, még csak bünbakokat se keresek,mert azt gondolom.

Közös a felelősség es mint ha több lenne a vétkes, mint az ártatlan bárány mindkét oldalon. MsSZ és játékosok is !

De vajon kiszámítható e a mai sakk.Vajon, te kedves olvasó bevennéd azt a mesét, hogy ha mindkét csapatunk aranyérmesként jött volna haza, akkor mi ennyire námbervanok vagyunk. Hiszen ki ne tudná, hogy a MSSZ volt illetékese is ezt mondta nekem.Amikor még ember volt ! Mindent előlről kell kezdeni.Csakugyan.Vagy mégsem ? Abban talán egyetérthetünk, hogy fiaink azért ettől jobbak,mármint a férfi válogatott. Nöi sakkról is szivesen írnék,de az nem letézik profi szinten.Igaz, ma már a férfi sem,de még a jó regi sakkrutin de az most megbukott. Rendesen !

Nem érdemes ezen agyalni barátaim.A magyar sakk halott ! Gyerek sakkostól az ifiig is. Nem emiatt az olimpia miatt csak és kizárólag.Mert talán arra,egy éremre adnak pénzt.Vajon, egy sportág felemekedéséhez mi is kell ? Igen pénz,szakmai elhivatottság sakkozóknál edzőknél.Netán életpálya modell, mennyi más.

Na de jönnek a fiatalok: Csakugyan, már vagy 5 éve, akik azt se tudják mire vállkoztak,ahogyan szüleik sem.Kivéve , ha valakik milliomosak, csókosak és persze vagy akad egy szponzor.Eladott lelkek,érdekek, sumákok, kapcsolatok, sakk szakmai pancserok és balekok.Mennyi más. Média mázzal tálalt sakk média olykor. Mindenki versenyt fut már kis hazánkban.Ez olyannyia jól megy soakaknak,hogy emberek, sakk szülők is barátságokon átgázolnak, mert az én gyerekem az első. Persze akadnak, akik rafináltan teszik vagy csak kapcsoltzokkal.

Na de jönnek a fiatalok: Csakugyan , Rapport és Gledura mellé még ki is ? Hogy lehe az, hogy én nem eszem a Varga Péter ifi elnök é barátai meséket.

És persze vannak, akik az edzőket hibáztatják,néha bizony joggal.Vagy csak nem tudják, a kis csemete bizony nem képes tóbbre.Mások a versenyeket róják,már ha telik is rá. Potom 200 eurós belépőkkel. És még olyan is van, akiknek telik supi szállodára.Na persze ha nem is sakkozó, csak sakk illetékes. Egyszer talán menő lesz a gyerek.Ki tudja, egyszer talán még a magyar sakk is.

A magyar sakk szinte mindent egy lapra tesz föl nár évek óta,ez a sakkolimpia. Az ifi sakkban a joggal elvárható fejlődés, a mai kor internet és sakk compurek által is elvárható szinvonala alatt.A kevés igazi sakk szakember hiánya.Nívós hazai versenyek hiánya. Egyszóval minden, amihez ráadásnak az a anyagi források hiánya immár végleg bezárja a kört. Egyszóval ez tragédia. Uraim ! A mai sakkban az eredményessépghez csak ennyi kell. Bizalmat adni egy sportágnak,anyagi esélyelyenlőséget, szakmai és pénzügyi kontrollt és életpálya modellt, anyagi biztonságot, számonkérhetőséget. Az ifi sakk generáclóváltas is megbukott sajnos.Nem hogy késik, már a hátrányok hátrányait kell ledolgozni. Nyilván ezer sakk szakmai próblémát lehetne sorolni, de minek. Önző, néma embereket látok, ahol mindenki átgázol mindenkin. Önző, sumák embereket látok, ahol sokaknak a saját zsebe fontosabb mint a sakk ügye.

Vajon, megéri e Rapportnak a legjobb magyar sakkozónak lenni,ha problémát jelent egy szövetségnek kifizetni azt a pénzt amit kért, ami nem éppen focista gázsi.

Vajon, megéri e Majanovics Annamrinak a legjobb junioak lenni,ha nem rakják be a női csapatba. Most független attól, hpgy persze velük se lett volna garantálható a totális siker.Vajon, miért nincs verseny helyzet. Menyi más.

Miért éri meg MA sakkozónak lenni ? Ha gazdag apuci meg anyuci ? Netán csókos vagy ? Sikerült valamelyik szponzort, barátot is átverni ? Találtál szponzort ? Hol van itt minimálisan is elvárható anyagi létbiztonság ?

Menyi más.

Kinek telik ma 10,20,40, 50 ezres edzői órabérekre privibe. Vagy miért nem lehet ne normálisan is.

Hol van Polgár Judit, a nagy esélynagykövet. Jah kérem inkább nyalok neki,mert azt mondták így a helyes. De nyalok a MSSZ nek is.Szponzort se árt balekra venni.

Valami, de különösen valakik nagyon elromlottak a magyar sakkban. És bár lehetne mondani, hogy ugyan már, ilyen fiaskó megeshet bármelyik csapattal.De akad egy óriái külömbség. Az pedig a több pénz is a sportágba, ahol nem lutrira játszák a sakkot.És persze komoly vezetés. Jómagam ügy vélem, hogy ma már évi 150 millió nem húzná ki a sportágat a gödörböl. Na de minek több, mondta egy GM, azt is elllopják. Az érdekes ebben, hogy ominózus gm is a SZARKA csapatban játszik.

Nagy árat fizetett a sportág azért, mert nem fogtak össze egy jobb sakkért. Még nagyobbat fog, ha nem torténik anyagi támogatás. Persze nem ilyen játékszabályokkal, amik most vannak a magyar sakkban, Egyébként az olimpia eredményét előre megmondtam,akik követik a portált azok tudják. Ahogyan azt is,hogy lehet generációt is váltani, de lehetett volna jobban is sakkozzni olimpián. Itt magát az egész magyar sakk rendszerét már rég reformálni kelett volna.Asszem régebben is írtam. És persze akadtak kevesek,akik hasonlóan jelezték a bajokat.Mertek szólni.

Csak jómagam, akinek tényleg nem hogy anyagi haszna, tök ráfiztésem van. Hány meg hány emberen segítettem, de minek.Persze, én legalább nem a pénzért csinálom. De azért néha köszönetet is kapok. Te hunonchess com, veletek szinte mindenki egyetért, igaz sak némán. Meg ha tudtunk valakiknek segíteni, majd az is odébb áll.Hány ilyen embert láttam én már. Hát elmegy szépen mindenki a picsába. Azt gondolom, hogy nem nekem kell szégyenkeznem. Lehet, azoknak, akik tehetnének is? Vagy akik nem tudnak ugyan segíteni a magyar sakkon, de legalább emberek maradnának.Helyette szánalmas senkik egyesek sakk titulussal, mások meg anélkül.

köszönöm a figyelmeteket.Akiket érdekel továbbra is a sakk azok megtalálnak itt a portálon.