Világbajnok a való világban, ne már Celeb Jakab

Világbajnok a való világban, ne már Celeb Jakab

 

Norvégiában már gyerekkora óta celebnek számít Magnus Carlsen. Olvastam ezt az érdekes és szerintem fura jelzőt,ami kissé meglepett. Hogy Carlsen nem celeb, abban biztos vagyok.

A celeb a XXI. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (celebrity) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, »ünnepelt« híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, ill. egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy az egyébként celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.”

Vegyük sorra a celebek különböző kategóriáit, mintegy celebhatározóként. Lefutott celebek,Hirtelen celebek,Oldalborda celebek,Bohóc celebek,Formás celebek stb.

Én most inkább mem sorolom föl, hogy melyik celeb kategóriának kik a jeles képviselői, noha semmi bajom velük, csak egy aprócska dolog nem vág össze a celebek vs Carlsen partiban,amit én teljesítménynek szoktam nevezni.

Talán nem véletlenül nevezte Ilya Merenzon a világbajnoki döntő szervezője ezt a sakk meccset joggal a Muhammad Ali és Joe Frazer sakk egyenértékűjének. Noha tudom,hogy a meccs 12 partija nem arról szólt,hogy felváltva ütötték ki egymást Carlsenek csodásnál csodásabb mattokkal. Dehát ilyen is tud lenni a sakk, ha magas szinten Üzik,hogy a gépi sakkról, annak minden átkáról s a vb cím tétjéről már ne is szóljak.

Igyekszem tehát baráti áron számolni és csak nagyvonalakban. Hülyéknek kedvezménnyel számolok 🙂 Celeb Jakabnak ! Valami 51 órát sakkoztak a vb döntőn , és megtettek több mint 700 lépést. Ez potom apróság,hiszen erre sokan lennének képesek a fotel kommnetelők is.. Már ha ide el is jutnának és mondjuk képesek lennének csak fele ennyi jót lépni,persze súgógép nélkül. Azt már hozzá se merem adni a számlához,hogy Magnus és Fabi mennyi idöt, pénzt és energiát fektetett abba,hogy vajon mi kell ahhoz, mi idáig eljuttat valakit. Hát nem is tudom,de Celeb Jakabok ide még nemigen jutottak el.Még sokaknál azt is érteni vélem hogy a norvég egyeseknél , nem szimpi,dehát nem ezért szeretjük.

Na de lássunk más vélemémyt is

Ilja Merenzon

„Azt gondolom számít két sakkozó személyisége is számít. Carlsen erős pszichikai nyomást szeret az ellnfeleire helyezni. Mindig azt sugározza, hogy ő a legjobb. De úgy láttam, Caruana nagyon kemény dió, és a dió itt most jó hasonlat. Caruana tényleg zárkózott ember, nagyon jól egyben volt, nem reagált Carlsrenre.”

A sakkozók gyakran elég különcök, Carlsen például sokszor arrogáns is tud lenni, meg a show-t is csinálja, Caruana ebben az ellenpontja. „Meglepődtem amikor találkoztam vele, hogy mennyire kedves, mennyire érett, hogy kicsit sem őrül. Nagyszerű a médiának, kicsit sem különcködik és kedvesen beszélget. De ő extrém nyugodtnak is tűnik, ami fenomenálisan segíti a bajnoki meccsen” – mondta róla a világbajnoki döntő szervezője, Ilja Merenzon.

„Azt gondolom számít két sakkozó személyisége is számít. Carlsen erős pszichikai nyomást szeret az ellnfeleire helyezni. Mindig azt sugározza, hogy ő a legjobb. De úgy láttam, Caruana nagyon kemény dió, és a dió itt most jó hasonlat. Caruana tényleg zárkózott ember, nagyon jól egyben volt, nem reagált Carlsrenre.”

Vajon milyen volt ez a meccs, vagy a két géniusz rendkívül magas színvonalon játszott? A World Chess elnöke nem meglepő módon utalt rá.

“Néha meg kell adnod az embereknek a lehetőséget, hogy kritizáljanak valamit, különben igazán unalmas lesz számukra” – mondta Merenzon a CNN Sportnak.

Jómagaam azt gondolom, hogy Merenzon nak a két sakkozóról elmondott emberi tuladonságaira, jellemére tett megállapításai megfelelnek az igazságnak.Kivéve egy dolgot.Merenzon azon megállapítása, miszerint Carlsen szeret emberi viselkedésével pszichikai nyomást gyakorolni. Az a röhej katagória még akkor is,ha Kállai Gábor tálalja az indexen.Csak nem tán pszichikai nyomással lehet immár négyszeres világbajnoknak lenni? Kedves isten barmai.

A sakk konkrét játék, ahol a tábla melett a tudás dont. Nem Kállai Gábor szokásos filozofiai okoskodása. Carauna: Mindent beleadtam, amit csak tudtam. Az eredmény azt mutatja, hogy Magnus a világ legjobbja”

Szóval érdekes volt ez a celeb titulus Calsenre, amit magyar médiában olvastam.Gagyi fos !

Én persze nem harizom a celebekre, de most nem Carlsenre gondoltam ! Hanem azokra,akik megmutatják, hogy ők bizony képesek felvenni a harcot egy kishírért is bármelyik sakk világsztáral.Szomorú történet az övék, nem szabad kacagni rajtuk! Valaha szebb napokat látott emberek, akire igazából már a kutya sem kíváncsi. Bánatában eladja a lelkét a bulvármagazinoknak is akár, és nem szégyelli kitenni magát akár nevetség tárgyának sem.

Na de térjünk még vissza a szimpi meg nem szimpi történetre Barátaim. Volt egy barátom, akinek fájt a foga és kérdeztete tőlem hogy tudok e valami jó fogorvost. Én persze mondtam neki, hogy B Pista. Á, az nem jó, mondta a haverom, mert arról azt mondják morcos ember.Dehát kiválo doki, mondtam ami persze nem hatott. Háát akkor marad az Évike doktornő, mondtam,az aranyos és kedves is. Mit ad isten, a doktornéni tényleg kedves volt,mint mondta a haverom, csak épp a jó fogát húzta ki a haveromnak. Ezzel csak azt akartam mondani barátaim,dehát úgyis kitalálják.

Mindenképp azt gondolom, hogy pl világsztár zenészeket, focistákat sem azért kedvelnek, mert mondjuk azoknak a magánélete zajos, stb.Hanem azért, amit alkotnak , varázolnak a pályán, a zenében és persze a sakkban is.És persze millió példát mondhatnék. Hogy egyébként a történelem hány zsenit ismer, akik a zsenikre illő nem bogaras emberi tulajdonságaikkal alkottak nagyot, hanem mással. Arra is ezer példát lehetne mondani.

HOGY CELEB E EZ A LISTA,AZT DÖNTSÉK EL A KEDVES OLVASÓK.

matt

  Klasszikukus sakk világbajnok

 • World Chess Championship 2018 (London ENG)
 • World Chess Championship 2016 (New York USA)
 • World Chess Championship 2014 (Sochi RUS)
 • World Chess Championship 2013 (Chennai IND)
 • FISCHER SAKK világbajnok 2018
 • rapid világbajnok: 2014, 2015
 • villám világbajnok: 2009, 2014

Carlsen so far in his career:

 • – 4 classical WC titles
 • – 5 WC titles in Blitz & Rapid
 • – 31 victories in super tournaments
 • – A total of 101 months as the World #1

  – World #1 in Classical, Blitz & Rapid

 • – Highest rated player ever (2882)
 • – 1st player to hold all 3 WC titles
 • Sokat elmond ez a lista 4 vb cím és változatlanul vezet a világon Carlsen Now a 4-time World Chess Champion and still no. 1 at classical, rapid and blitz chess