Vitéz Sinka Brigittát a sakk élteti, ö meg a szimultánt

Vitéz Sinka Brigittát a sakk élteti, ö meg a szimultánt

Kilencvenegy esztendős korában is aktív a táblán Sinka Brigitta békésszentandrási sakknagymester, aki nem hivatalosan tartja a sakkszimultánok világrekordját. Ahogy legtöbben ismerik, Bici néni 2015. június 28-án döntötte meg Capablanca nem hivatalos csúcsát: 13 ezer 662 lejátszott szimultán sakkpartival új világrekordot állított be.
A békés­szent­andrási származású sakkmesternő jelenleg Budapesten él, ám a napokban hazalátogatott, és ha már a megyében járt, három település iskoláiban, két nap alatt, csaknem 250 szimultán sakkpartit bonyolított le.

Bici néni, mielőtt bármilyen kérdést is feltehettem volna, elárulta, hogy egész éjjel nem aludt, hogy a legfrissebb, hiteles adatokkal szolgálhasson számunkra. Megtudtuk, nyolc, összesen 14 kilogrammos vaskos kötetben jegyzi az általa játszott szimultán partikat és az erről megjelent cikkeket.

Adatai alapján 1957-től ez év február 8-áig 15 ezer 231 játszmán van túl, ebből mintegy 3080 partit a megyében játszott. És hogy honnan ez a nagy fokú precízség? A Föld legidősebb női sakkmestere fiatal korában egy MÉH-telep adminisztrátoraként kezdett dolgozni, ahová azért vették fel, mert az igazgató szerint, aki tud sakkozni, az bármit képes könnyen megtanulni. Az pedig Bici néninek nagyon jól ment, hiszen 4 vagy 5 éves lehetett, amikor édesapjától elleste a lépéseket.

 


Sinka Brigitta nyugdíjas kora óta nem versenyzik, marad a szimultán /Fotó: Newjság/

Mint mondja, óriási előnye volt annak, hogy vidéken született, és 22 éves koráig nem volt tanítómestere. Ezzel a tudással került Budapestre, oktatók közelébe.

– Bennem ez nagy zavart keltett, mert addig az elmélettel nem foglalkoztam. Így ez először inkább megkevert, minthogy segített volna. Édesapámmal azt vallottuk, hogy amit leüthetünk az ellenfél bábujai közül, az tiszta haszon, mert kevesebb bábuval tud a másik játszani. Ezért mindig arra törekedtem, hogy csipegessem a gyalogokat, és utána gondoltam csak a mattadás lehetőségére – vallotta Bici néni.

Hozzátette, sikerét többek között ennek a szokatlan stílusnak is köszönhette, hiszen ellenfelei így nehezebben tudták kiszámolni a játékát.

A tábla királynője amellett, hogy a játékkal töltött nyolc évtizedben bejárta hazánkat, továbbá 76 alkalommal utazott játszani külföldi országokba, mindig is fontosnak tartotta a sakk népszerűsítését. Szervezőként több tízezer gyerek sakkszimultán-versenyét hozta tető alá, közben számtalan felkérésnek is eleget tett, mindezt díjmentesen.

Kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak a sakk népszerűsítését, elmondja, azonkívül, hogy a sakk fejleszti a logikai képességet, a tábla 64 mezején az ellenfelek nyíltan játszanak egymással, amely serkenti a gondolkodás képességét.

– Ebben a gondolkodásban benne van, hogy ha elrontjuk a hadállást, a 64 mezőn új tervet készítünk, ami az életre is érvényes. Ez a gyerekekbe belevésődik, akik nem siránkoznak, ha rontják a partit, hanem azonnal másik változatot keresnek. Pedagógusok ötleteivel kiegészítve eddig mintegy 39 pontban szedtem össze a sakkozás előnyeit. Ezt a születés utáni 4-5 évtől kezdve én biztosítom, hogy még 91 éves korában is élvezi az ember a játékot. Csupán egy sakktáblát kell megtartani hozzá a figurákkal. Legyenek partnerek hozzá, például a családból, hiszen a játéknak nagyon nagy összetartó ereje is van – fejtette ki Bici néni.

Női sakkmester, aki vitéz is

A Föld legidősebb sakkmesternője vitéz is egyben, édesapja örököseként 2006-ban nyert felvételt a Vitézi Rendbe. A női sakkmesteri címet 1955-ben szerezte meg. Két sakkolimpiára is benevezték, de különböző okokból mindkét ízben itthon kellett maradnia, amely nagyon rosszul érintette. Profi sakkozói karrierje több mint fél évszázadot ívelt át, ennek során megannyi hírességgel került kapcsolatba, többek között Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij és Mihail Tal sakkvilágbajnokokkal is.beol

 

korábbi cikk-preview article

90 éves lesz a sakkvilágrekorder Bici néni-Isten éltesse – Hunonchess