24 Years Ago : 10 February 1996 – The IBM supercomputer Deep Blue defeats Garry Kasparov for the first time.

24 Years Ago :

10 February 1996 – The IBM supercomputer Deep Blue defeats Garry Kasparov for the firs

Az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue e napon verte meg először a sakkvilágbajnok Garri Kaszparovot. Ezt a mérkőzést végül a nagymester nyerte meg 4-2-re, de 1997 májusában már a Deep Blue győzött 3,5-2,5 arányban.

10 February 1996 – The IBM supercomputer Deep Blue defeats Garry Kasparov for the first time.

1997. május 11-én megtörtént az, amire kevesen számítottak. Vagy legalábbis csak későbbre várták. Emberek által készített számítógép legyőzte a világ legjobb sakkjátékosát. Ez döntő mérföldkő volt a mesterséges intelligencia fejlesztések számára. Az akkori győzelem már sejtette, hogy a számítógépek jobb sakkjátékosok lehetnek mint az ember. Mára már ez végérvényesen beigazolódott !
A Deep Blue az IBM által körülbelül 20 millió dolláros költséggel kifejlesztett számítógép, amely sakkjátékban 1997-ben egy szabályszerű hatjátszmás páros mérkőzésen New Yorkban 3,5-2,5 arányban legyőzte Garri Kaszparovot, az emberi sakkozás akkori világbajnokát.

A sakkszámítógépek fejlesztése során az első alkalmak egyike volt, amikor lépések kiértékeléséhez összekapcsoltak két processzort.

Kaszparov rosszul viselte a vereségét, különböző indokokat hozott fel a miértekre. A számítógépnek a nyilvánosság előtt nem volt azóta komolyabb szereplése. Az IBM yorktowni épületében áll, ahol kutatási feladatokat végeznek vele, esetenként pedig különböző hírességek elleni sakkjátszmákra használják, mint például Nathan Sharansky izraeli pártvezérrel szemben.

Érdekesség: annak ellenére, hogy a számítógép a személyiségnek egy szikrájával sem rendelkezik, a vállalat hírességi listáján előkelőbb helyen áll, mint az IBM hús-vér vezetői, amivel egy új típusú sztár jelent meg a populáris kultúrában.
A Kaszparovval lejátszott sakkparti a világ leghíresebb játszmái közé került. Ezt követően a Deep Blue-t jelentősen feljavították – ez lett nem hivatalos „becenevén” a Deeper Blue, ami újra játszott Kaszparovval 1997 májusában és nyert.