2014 hazai felfedezettjei (I. rész)

Készült: 2015. március 12. csütörtök, 08:10

Újabb esztendő kezdődik, s ilyenkor sokszor visszatekintünk az előzőre, hogy lássuk, milyen tendenciák alakulnak, mi lenne a követendő, illetve min kellene változtatni a sikeresebb jövő érdekében. Cikkem fő mozgatórugója az ifjúsági sakkozás, e rendkívül fontos témán belül pedig azon fiatal játékosaink remek tavalyi teljesítményeinek összegzése, akikről – valamilyen oknál fogva – kevesebbet szól a fáma. Idestova 2 éve dolgozom az utánpótlásban, s ez idő alatt számtalan kedves szülővel nyílt alkalmam beszélgetni. Családok, gyermekek sorsába nyertem betekintést, a támogatási rendszer aránytalanságait pedig közel 20 éve ismerem, így talán nem szerénytelenség kijelenteni, hogy meglehetősen tájékozott vagyok. Mindezek tükrében lássuk hát, hogy kik voltak 2014 hazai felfedezettjei (ennek megfelelően a felsorolásban igyekeztem a tavalyi eredményeikre koncentrálni), és ami nem kevésbé lényeges, hogyan, milyen körülmények közt érték el sikereiket. Az első felvonásban természetesen a hölgyek állnak a figyelem középpontjában.

Gal Zska

Gaál Zsóka (7 éves)

 

Lakhely: Ajka
Nevelőedző: Kosztolánczi Gyula, FIDE-mester
Egyesület: Tapolca Városi Sportegyesület
Kiemelkedőbb eredményei:
Korosztályos magyar bajnok
(U8 kategóriában),
EU-bajnokság 1. helyezettje,
Iskolás világbajnokságon ezüstérmes rapid és villám kategóriákban,
Országos diákolimpiai bajnok,
rapid magyar bajnok,
Európa-bajnoki 3-5. helyezett,
Batthyány-Kanizsa Kupa 1. hely, 100%-os teljesítménnyel a fiúk előtt!
Zsóka csodás évet tudhat maga mögött. Ebben nagymértékben segítette a kiegyensúlyozott családi háttér, illetve lelkes nevelőedzője, Kosztolánczi Gyula, akinek munkája ékesen bizonyítja azt a tényt, hogy Tapolcán évek óta remek utánpótlás-nevelés zajlik. Talán nem véletlen, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon a magyar küldöttség fele a tapolcai klubból került ki. Ez elképesztően nagy szó, főleg egy ilyen kisvárostól, igazán kaphatnának ehhez méltó támogatást… Zsóka az 1299-es pontszámával természetesen hazai ranglistavezető a korosztályában (U8), Európában 7., illetve 13. helyen áll a világon, ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy ennyire kicsi korcsoportban még kevesen (Európában is mindössze tízen) rendelkeznek nemzetközi Élővel, ezért az értékszámok itt még nem annyira mérvadóak. A kislány tavalyi teljesítményét azzal a fantasztikus elismeréssel honorálták, hogy jelölték az Év sportolója szavazásra Veszprém-megyében, ahol olyan kiválóságok mellé került, mint például Nagy László kézilabdázó! Zsóka rendkívül szorgalmas, még sokat fogunk hallani róla.
Demeter Dorina

Demeter Dorina (9 éves)

Lakhely: Kisújszállás

Nevelőedző: Balogh Sándor, FIDE-mester
Egyesület: Zöldliget Diáksport Egyesület
Kiemelkedőbb eredményei:
Országos diákolimpia 3. hely
Korosztályos magyar bajnok (U10)
EU-bajnokság 3-4. hely a lányok között
Genius Kupa, Debrecen U18 fiú-lány összetett 1. hely
Jelenlegi értékszáma 1633, ezzel a honi U10-es lány korosztályban 120 pont fölénnyel (!) ranglistavezető, a teljes (fiúk-lányok együttvéve) magyar korcsoportban is 3. helyen áll!
A tíz éven aluli lányok között 6. Európában, 13. pedig a világon (a hivatalos január végi lista alapján)
Dorina a magyar bajnoki cím mellett legalább egy tucat hazai versenyt nyert már a tavalyi év során! A sikerek mögött ezúttal is az ideális háromszög áll: kiváló nevelőedző, fantasztikus család, illetve iskolai támogatottság. A kislányról tudni kell, hogy mindössze 2 éve ismerkedett meg a sakkal, s 2014 januárjáig mindössze pár órát tudott gyakorolni hetente. Balogh Sándor kiváló pedagógiai érzékének, önzetlen munkájának pedig elévülhetetlen érdemei vannak e pazarul dinamikus fejlődésben. A nemzetközi sakkszövetség által a tavalyi év közepén 15-ről 40-re változtatott szorzót remekül használta ki, 2014 júliusától több mint 200-zal ugrott meg az értékszáma! Noha kis lakásban szűkölködnek, szülei minden versenyére igyekszenek elkísérni őt, így minden támogatásra szükségük van. A célok elérésében jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat nyújt segítséget nekik, amely oktatási rendszerének keretében magánúton végezheti tanulmányait, így teljesen a királyos játékra tud koncentrálni. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője a sakkozás elkötelezett híve, s a sakkra, mint oktatási modellre is komolyan tekint. Köszönet illeti Kisújszállás sakkszerető polgármesterét, Kecze Istvánt is, aki igyekszik további támogatókat megnyerni. Érdekesség, hogy ezt a sportot Dorina maga választotta, a családban senki nem sakkozott. Ennyire szorgalmas, sikerre éhes kislányt ritkán látni. Kétségtelenül szép jövő vár rá.
Marjanovics Annamria

Marjanovics Annamária (13 éves)

Lakhely: Szeged

Nevelőedző: Édesapja, Marjanovics György
Egyesület: Sakkcápák Sport Egyesület
Kiemelkedőbb eredményei:
A 2013/2014-es csapatbajnokságban veretlenül zárt az NB I/B-ben 7,5 pontot szerezve 11-ből
Női mesteri cím (WFM) megszerzése
A legjobb pontszerző (vendégjátékosként) az Aquaréna Kőbánya SC csapatában az ifjúsági csapatbajnokságon 5,5/7 ponttal
Nemzetközi női körverseny, Pozsarevác 1. hely, sokszoros szerb női válogatottak előtt, egyúttal az első WIM-norma teljesítése
2014-ben közel 200-zal növelte értékszámát, amivel vezeti az U14-es lányok világranglistáját!
Annamária története rengeteg ponton rímel az enyémre. Már 3 évesen érdeklődött a sakk iránt, s 6 éves korától játszik versenyszerűen. 2011-ben ezüstérmet szerzett az U12-es Európa-bajnokságon, egy évvel később pedig a rapid Eb-n már az aranyat is sikerült elhódítania! 2013-ban pedig egyenesen vezette a 12 éven aluli lányok világranglistáját. A 40-es szorzót ő is (akárcsak Dorina) pazarul kihasználta, szintén fél év alatt növelte közel 200-zal (!) Élő-pontjait, mely azt eredményezte, hogy 2248-as értékszámával a 14 éves lányok korcsoportjában is világelső! Noha édesapja csupán első osztályú játékos (akárcsak az enyém), tökéletesen látszik, hogy remek pedagógia érzékkel rendelkezik, ami a fiatalok, de főleg a lányok segítésében hatványozottan lényeges. Az eredményekből pedig könnyen leszűrhető, hogy remek az összhang közöttük, és a következetesen végigvitt személyre szabott edzéstervnek, versenyprogramnak köszönhetőek ezek a csodás sikeresek, akárcsak a Hoang-család esetében. Ha Annamária megkapja az eredményeihez méltó anyagi támogatást, biztos vagyok benne, hogy pár éven belül a felnőtt női válogatottnak is komoly erőssége lehet.
Ha összehasonlítjuk a három tehetséget, a közös pontok egyértelműen a következőek: nagyon szorgalmasak, teljes mértékben a sakkra tudnak koncentrálni, mindhárman kiegyensúlyozott, szerető családi háttér mellett fejlődhetnek. Mindezek egyben az élsportolóvá válás fő feltételei is. Nevelőikkel bensőséges a kapcsolatuk, akik igyekeznek a tőlük telhető legtöbbet megtenni értük. Kiemelném George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosának a hetekben a Sport TV Sportgazdaság című műsorában tett elgondolkodtató kijelentését: „Minden, az utánpótlásban dolgozó edzőnek úgy kellene a tanítványaihoz hozzáállnia, mintha magát a Real Madridot menedzselné!” – mondta. Itthon a hivatalos fórumokon lépten-nyomon „sikeredzőkről” zengenek, az ember mégis azt látja, hogy ifjúsági szinten igencsak gödörben vagyunk (érdemes elolvasni a Molnár Bélával készült interjút a januári számban). Miközben számos, a korábbiakban is említett csupaszív nevelőedzőnk van, akik munkája szinte semmilyen támogatást, publicitást nem kap. A kedves szülőket ezért arra buzdítanám, hogy ne higgyék el vakon a hivatalos javaslatokat, hanem először tájékozódjanak széles körben, kérdezzék meg azokat, akik az utóbbi évek legnagyobb egyéni sikereit hozták (Rapport-család, velük szintén készült egy remek interjú a januári számban, Hoang-család, Marjanovics-család), hiszen – ahogy a mondás tartja – a tájékozottság magabiztossá tesz. Szívből gratulálunk mindhárom leányzónak, és hasonlóan fényes sikereket kívánunk nekik az idei esztendőre is!

(Folytatjuk)Héra Imre

Héra Imre
Hera_Imre_jr
Héra Imre (Lublin, 2006)
Személyes adatok
Születési dátum 1986szeptember 3.(28 éves)
Születési hely Budapest
Állampolgárság magyar
Versenyzői adatok
Cím nemzetközi nagymester (2007)
Világbajnok U12 villámsakk (1998)
Élő-pontszám 2587 (2015. március)
Legmagasabb Élő-pontszám 2586 (2010. szeptember)
Ranglista magyar 10.

Héra Imre FIDE adatlapja