2014 hazai felfedezettjei (II. rész)

 

Újabb esztendő kezdődik, s ilyenkor sokszor visszatekintünk az előzőre, hogy lássuk, milyen tendenciák alakulnak, mi lenne a követendő, illetve min kellene változtatnunk a sikeresebb jövő érdekében.

Cikkem fő mozgatórugója az ifjúsági sakkozás, e rendkívül fontos témán belül pedig azon fiatal játékosaink remek tavalyi teljesítményeinek összegzése, akikről – valamilyen oknál fogva – kevesebbet szól a fáma. Idestova 2 éve dolgozom az utánpótlásban, s ez idő alatt számtalan kedves szülővel nyílt alkalmam beszélgetni. Családok, gyermekek sorsába nyertem betekintést, a támogatási rendszer aránytalanságait pedig közel 20 éve ismerem, így talán nem szerénytelenség kijelenteni, hogy meglehetősen tájékozott vagyok. Mindezek tükrében lássuk hát, hogy kik voltak 2014 hazai felfedezettjei, és ami nem kevésbé lényeges, hogyan, milyen körülmények közt érték el sikereiket. Sorozatunk második felvonásában következzenek azok a srácok, akik már eddig is sokat tettek le az asztalra, de igazán kiugró számukra éppen a tavalyi esztendő volt.
Kozk dm

Kozák Ádám (12 éves)

 

Lakhely: Budapest,
Felfedező, nevelőedző: IM Németh Zoltán, IM Sinkovics Péter
Egyesület: Budapesti Titánok
Minősítése, értékszáma: FIDE-mester, 2333
Kiemelkedőbb eredményei:
Korcsoportos Országos Bajnokság U12, I. hely, (9/8)
Korcsoportos Országos Rapid Bajnokság U12, I. hely (9/8.5)
Országos Diákolimpia Egyéni U13, I. hely (9/8)
Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság (SDSE színeiben U18): I. hely
First Saturday IM (szeptember) I. hely, 2300 Élő, FM cím megszerzése
Korcsoportos Európa-bajnokság U12, XIII. hely
Országos Ifjúsági Csapatbajnokság (a Budapesti Titánok színeiben): I. hely
Az U16-os utánpótlás-olimpián a magyar ifjúsági válogatott tagja
Ádám 5 évesen nagypapájától tanulta meg a lépéseket. Versenyezni legjobb óvodás barátja hívta először. A kezdeti sikerek és az országos óvodás bajnokság megnyerése után Pór Attila és Németh Zoltán segítették. Zoltán nagyon hitt a képességeiben, neki köszönhető, hogy a család az élsakkban kezdett el gondolkodni. A Tabán csapatedzésein Sinkovics Péter foglalkozott vele, ez a kapcsolat 4,5 éven át igen gyümölcsöző volt. Péter nagy lelkesedéssel tanította, ugyanakkor jó nevelőedző révén időben továbbadta a tehetséget. Ebben az időszakban komoly segítséget nyújtott Ribli Zoltán egyéves iránymutatása is. Hálásak továbbá Nádasi Balázsnak, a Sárkány DSE vezetőjének is, aki remek utánpótlásbázist szervezett meg a klubnál. Az újabb fejlődésben jelentős lökést adott a közelükben lakó Mihók-családdal való együttműködés. Olivér fiatalos lendülete sokat lendített Ádám sakkszemléletén. A Budapesti Titánok színeiben egy rövid ideig Horváth József edzette, 1,5 éve pedig Szergej Grigorjanc is segíti. A repertoár kialakításában 2014-től Hazai László nyújt iránymutatást. A sikertörténet lényeges láncszeme, hogy édesanyja otthagyta jól fizető munkáját, hogy maximális támasza tudjon lenni a kissrác oktatási igényeinek. Ádám 10 évesen fél évig vezette már a világranglistát, jelenleg 12. az U14-es korosztályban, tavaly pedig közel 170-nel növelte Élő-pontjait! Magabiztos kiállású, az arcáról semmit nem lehet leolvasni a játszmák során, a sakkot karatéval és asztalitenisszel egészíti ki, mellette még zongorázik, és naplót vezet! Kétségkívül nagy jövő előtt áll.
Korpa Bence olimpia

Korpa Bence (17 éves)

 

Lakhely: Miskolc
Felfedező, nevelőedző: Ács Gábor
Egyesület: DVTK-EMSE
Minősítése, értékszáma: nemzetközi mester, 2417
Kiemelkedőbb eredményei:
Országos Diákolimpia I. hely, összesen a 10. magyar bajnoki cím
NB1-es bronzérmes a Pénzügyőr SE színeiben, a csapat egyik legjobb pontszerzője
Nyílt magyar bajnokság (U20), II. hely,
Minden idők második legfiatalabb magyarjaként mutatkozott be a német Bundesligában
2014 őszétől hivatalosan is nemzetközi mester
Az U16-os utánpótlás-olimpián a IV. helyezett magyar válogatott tagja
Bence szintén 5 éves volt, amikor talált egy sakktáblát, majd édesapja mutatta meg neki a lépéseket. Ovisként járt szakkörre, ott került Ács Gáborhoz. Felkészítését 2012 végén vállaltam el. Számomra rögtön szorgalma és elnyűhetetlen küzdőszelleme tűnt ki, ezért örömmel vettem a szép kihívást. 2013 decemberében a First Saturday sorozaton, élete első nagymester körversenyén veretlenül szerzett GM-normát!! 2014 februárjában szintén a GM-csoportban lett IM-normája, ismét veretlenül. Óriási siker volt számára a májusi nyílt magyar bajnokság, ahol a mezőnyből egyedüliként játszott 8(!) nagymesterrel, köztük korábbi kétszeres magyar bajnokot, illetve női Európa-bajnokot is sikerült legyőznie, így 2551-es performansszal harmadszor is teljesítette az IM-normát. Technikáját nagyban fejlesztette az MGKSI-ben Pintér Józseftől elsajátított végjátéktudás, melynek köszönhetően több lehetetlennek tűnő állást nyert, vagy mentett már meg. Fontosnak tartottam, hogy megfelelően legyen menedzselve, így külföldi kapcsolataimat latba vetve Bencét a 2014/15-ös szezonra leigazolta az SC Hansa Dortmund együttese, amelynek színeiben minden idők második legfiatalabb magyarjaként mutatkozhatott be Európa egyik legnívósabb csapatbajnokságában, a német Bundesligában, ahol szintén jól helytáll. A magyar válogatott tagjaként pedig az utóbbi két évben kétszer ért el IV. helyet az U16-os utánpótlás-olimpián. Bence számára a 2015-ös év sem indult rosszul: az erős Graz openen legyőzte többek között a tavalyi felnőtt olimpia tábladíjasát, a sokszoros szerb válogatott, Nikola Sedlakot.
Csonka Balzs dobog

Csonka Balázs (17 éves)

Lakhely: Szeged
Felfedező, nevelőedző: Herpai József, Csúri László
Egyesület: Budapesti Titánok
Minősítése, értékszáma: FIDE-mester, 2432
Kiemelkedőbb eredményei:
2570-es teljesítmény az NBI 2013/2014-es évadában
Nyílt magyar bajnokság (U20), I. hely
Korcsoportos országos bajnokság (U18) I. hely
Országos ifjúsági csapatbajnokság I. hely (7/6,5 pont éltáblásként)
Junior (U20) világbajnokság XV. hely
Balázs viszonylag későn, hét évesen kezdett sakkozni, amikor nagyszüleitől egy készletet kapott ajándékba, ők mutatták meg neki a lépéseket. Később, az iskolában Herpai József szerettette meg vele a királyos játékot. Számára a tavalyi év szintén kiugró volt. Az előző csapatbajnokságban három sötét partival kezdett, mégis egyedülálló villámgyőzelmeket aratott rendkívül stabil, erős játékosok ellen. Mindössze az utolsó fordulón múlt, hogy nem jött össze neki a GM-norma. A Sax Gyula Emlékversenyen (nyílt magyar bajnokság) szintén értékes győzelmeket ért el másodhúzóként, elsőségével jogot szerzett az indiai junior vb-n való indulásra, ahol a helyiekkel durván feltöltött mezőnyben 36-nak rangsoroltként végzett jóval előrébb. Ő volt az egyetlen olyan játékos, aki mind a korosztályos, mind a junior világbajnokságon elindult, ráadásul mindkettőn jól szerepelt! A szentesi születésű srácról tudni kell, hogy korábban őt is edzette Sax Gyula, illetve Erdős Viktor is többször ellátta hasznos tanácsokkal. Ugyanakkor 2013 óta egyedül sakkozik, tanulmányait pedig közel kitűnő (4,92) átlaggal végzi! Balázs külön érdeme, hogy az utóbbi egy évben végig bombaformában volt, ahol elindult, rendre jól szerepelt.
Héra Imre