A sakk az életük!

A sakk az életük!

Korosztályában vezeti a ranglistát, 13 évesen már FIDE-mesternek mondhatja magát a dunaújvárosi Pásti Áron, aki már kisgyermekként is versenysakkozónak készült.

Pásti Anna (16), Pásti Áron (13), Pásti Zsombor (11). Dunaújvárosiak, testvérek, s az is közös bennük, hogy szeretnek sakkozni. Ráadásul nemcsak szeretik a játékot, hanem nagyon jók is benne, árulta el édesanyjuk, Árgyelán Emese, aki amellett, hogy a Pannon Oktatási Központban tanít főállásban, gyermekeit egyedül nevelve igyekszik egyengetni azok pályafutását.

“Hármójuk közül Anna kezdett el először sakkozni az óvodában, majd kisebb-nagyobb kihagyások után újra elkezdte komolyan venni a játékot, ami azt jelentette, hogy másfél évnyi munka után bekerült az országos élmezőnybe, pedig több év lemaradása volt. Nagyon tehetséges, bátor, támadó sakkot játszik, sorra a legjobb háromban szerepelt magyar bajnokságokon, az EU bajnokságon is ötödik lett, de az igazán nagy eredményektől a szakemberek szerint az önbizalomhiánya fosztotta meg. Az utóbbi egy évben sajnos gödörbe került és visszaesett és így sajnos a kedve is elment, s bár ismét abbahagyta a játékot, most újrakezdte, s ha egy kicsivel kevesebb lendülettel is mint korábban, de szépen halad előre” – mutatta be a család első sakkozóját Emese, majd rátér Áronra, aki a jelek szerint nagyon szép jövő előtt áll.

Pásti Zsombor, Taskovits István, Pásti Anna és Pásti Áron!

“Áront öt évesen írattuk be edzésre, mert láttuk, hogy nagyon szeret gondolkozni, nagyon jó a logikus gondolkodása. Hat évesen a Bástya Dunaújvárosi Sakk SE elvitte egy versenyre, s innen úgy jött haza, hogy már egész életében ezt szeretné csinálni. Azóta a lendület töretlen, soha egyetlen percre nem vonta kétségbe, hogy ezt szeretné csinálni, az egész napja a sakkról szól, egyre jobban beszippantotta, mára már ez tölti ki teljesen az életét. Eleinte azonban nem sok sikere volt, majd szépen lassan elkezdtek jönni az eredmények is, előbb helyi, majd hét-nyolc éves korában megyei szinten is. A Mattolna edzéseire jártunk és itt ismerkedtünk meg Taskovits Istvánnal, aki tehetségesnek látta, illetve mint azt később elmondta, Áronba az akkor is látszó hatalmas sakkszeretet fogta meg. Eleinte a Bástya Dunaújvárosi Sakk SE keretein belül Klimkó Csabával és Bátai Ibolyával edzett, de másodikos korában Taskovits István is elvállalta. Ebben az évben elindult a magyar bajnokságon is, s bár csak a 40. lett, ez sem szegte a kedvét, s az országos csapatbajnokságon a hatodik táblán játszva minden partiját megnyerte, így ő lett a csapat legjobb pontszerzője és a tábladíjat is elhozta. Molnár Béla, a Zöldliget sakkiskola vezetője is látott benne fantáziát, elhívta tehetséggondozó táborukba, ahol havonta egy hetet edzett, s ennek, valamint szorgalmának köszönhetően a harmadik osztályos kora meg is hozta az áttörést. Decemberben elindult a kecskeméti Szőlőfürt Kupán, melyet nagy meglepetésre megnyert a felnőtteket is felvonultató mezőnyben, majd a megyét is ő képviselte az országos diákolimpián, ahol a másodikkal azonos pontszámot elérve lett úgy ötödik, hogy a Buchholz-számítás (a holtverseny eldöntésére szolgáló számítási módszer) nem neki kedvezett.


A rapid országos bajnokságon a Zöldliget csapata az első táblára ültette, amit úgy hálált meg, hogy országos bajnokok lettek, s ekkorra már látszott, beérik a sok munka, az edzők hite is visszaigazolást nyert, hogy Áron valóban tehetséges. Az év megkoronázásaként a Balatonlellén megrendezett korcsoportos országos magyar bajnokságon második lett, s innentől már meg is maradt az országos élmezőnyben, folyamatosan korosztálya első három játékosa között van. Elment Csehországba, ahol az Európai Uniós bajnokságon 2016-ban harmadik lett és mesterjelölti (CM) címet szerzett, majd 2018-ban sikerült a bajnoki kupát is megszereznie, amivel 12 évesen FIDE-mesterjelölt (FM) lett. Ugyanebben az évben bekerült a magyar válogatottba, mellyel az 5. helyen végzett az ifjúsági Európa-bajnokságon. Azt mondják, ha valaki a 2300-as értékszámot 12-13 éves korára eléri, akkor abból jó sakkozó válhat. Áronnak ezt sikerült idén, mindössze 13 évesen megszereznie, mert februárra 2338 lett az értékszáma, így megszerezte a FIDE-mester (FM) címet is. Ezzel korosztályában átvette a ranglista vezetését, de nem csak itt, hanem az egy évvel idősebbek között is, és 18 év alatt is már csak négy játékos rendelkezett ennél magasabb értékszámmal. Márciusban, még a vírus előtt a lett Alexei Shirov nagymester adott Magyarországon szimultánt, s a 19 fős meghívott játékosokból álló mezőnyből egyedül Áron tudta legyőzni őt. A közelmúltban Szerbiában, egy több nagymesterből és nemzetközi mesterből álló mezőnyben végzett az első helyen, s hogy a nyara még szebb legyen, az elmúlt napokban megkereste egy csapat Csehországból is, hogy a felnőtt Extraligában szerepeljen, ami szintén óriási szakmai elismerés” – árulta el a büszke anyuka, aki elmondta, ilyen előzmények után valahol várható is volt, hogy legkisebbik fia is a sakk mellett köt ki.

2020. július 29. (szerda) 12:18 – spigot

https://dunaujvaros.com/