A sziget után 1 percben

Wang Hao nyerte aa FIDE Chess.com Grand Swiss tornát,amivel egyben világbajnokjelölt is lett.

Változatos és izgalmakban gazdag, monhatni meglepetésszerű véget ért
a Man sziget fővárosában, Douglasban az esztendő legjelentősebb nyílt versenye.

A kínai Wang Hao a rajtlista tizenötödik helyéről startolva úgy tudott nagysikert aratni,hogy közben hoppon maradt Carauna!? Vagy már ez a sakk jövő vár ránk!?

Persze ez semmit nem von le a megérdemelten nyert kínai nagymester
érdemeiből, de ha figyelembe vesszük, hogy Carauna félpontos előnnyel vezetve
csak második lett, akkor sokat elárul a mai kor sakkja.

Ahol aztán már megsem lepődik az emberfia, ha meglepetéseket is lát. Nesze neked papírforma ezredjére,nesze neked a gép szerint jobban állt, nesze neked
Élő-pont különbségek és bizony olykor nesze neked generációs- korkülönbségek. Visszatéve a dobogóra: Az utolsó fordulóban nem nagy meglepetésre!? a két amerikai top sakkozó,Nakamurá és Carauna remizett, de közben Wang megverte az angol David Howell nagymestert. Majd

a kettőjük holtversenyét eldöntötte a ellenfeleik Élő-pontszámainak átlaga
,ami Wangnak kedvezett.Csak érdekességképp mondom, hogy Carauna nyilatkozta,hogy nagyon nagy dolog lenne, ha nyerné ezt a pazar versenyt és persze nagyon örölne neki. Az a franya remi Naka ellen az utosó fordulóban.
Mert hát ki gondolta volna, hogy Wangot nem hogy nem törte meg a kilencedik fordulóban a csak remi lett partija,ahol nyerésre állt a bástyavégjátékban.

Jött Anand a tizedik korbe, akit Wang kiutött 29 lépésben sőtéttel.

Azért persze minden tisztelet kijár a madrasi tigrisnek, hiszen máig aktívan sakkozik és 49 évesen is word top 14 ! 13 2757.India 14 sakkozzóval vett részt itt és Anand 6,5 pontal a 26 helyen zárt.Az indiai 15 éves csodagyerek 4,5 pontja a 121 helyre volt elég. 83 lett az indiai Harika Dronavalli, de a hölgyek rangsorában itt most ó volt a legjobb.

Vége ismert, Wang nyerte a tornát. És most rájön a kedves olvasó, hogy Carauna
miért nem akart Nakaruma ellen nyerni,akár kockáztatva is.
Wang Caruanával osztozott az első és második díjon, mindketten 60 ezer dollárt kasszírozhattak.Igy ugye már érthető.

Brutális tempót diktál immár a mai kor sakkja, de azért ne feledjük, hogy
nem gyakori vendég sakkverenyeken az ilyen magas összdíjazások. Ámbár
vannak országok, ahol elismerik anyagilag is.Nem e verseny kapcsán mondom,de megalázó helyzetbe hozza világ a Top sakkozzókat.Egyrészt a nagy pörgés, a gépi sakk miatt, amiből fakadnak a kiegyenlített erőviszonyok és a verseny díjazások.Ez a verseny sem volt egy olcsó buli, hiszen alapból közel áll az 1 millió forinthoz..:utazás szállás,étkezés…

REPLAY

Nesze neked papírforma ezredjére,nesze neked a gép szerint jobban állt, nesze neked Élő-pont különbségek.

A torna egyik meglepije,a spanyol David Anton Guijarro nagymester,de azért valljuk be, hogy ehhez kelett az orosz Alekszandr Griscsuk gyengélkedése is!?

Magnus mint ismert, immár a 101 klasszikus partit játszott zsinórban, ahol nem veszített.Ennek kapcsán mondom . Az esetre reagált a Tiviakov nagymester,aki 110 partin át nem kapott ki annak idején s kicsit neheztelte.

Tiviakov tells Norwegian newspaper Aftenposten that he considers himself to have the “world record” with 110 games without a loss. “Real chess players know that I have the record”
Tiviakov: “They are only jealous, they can’t play chess, understand very little chess and think they can criticize others achievements.”

link

Tiviakov, Sergei FIDE Chess Profile

Carlsen, Magnus FIDE Chess Profile

Szerintem mindkét teljesítmény, a Magnuszé, de a Tiviakové is figyelemre és elismerésre méltó .Bár az igazat megvallva vannak külömbségek a két sakkozó versenyeiben, sakkozzóikban az értékszámoknál.Magnus ezen a vesenyen későn igyekezett elkapni a fonalat.. De jó kérdés lehetne az is, hogy hányan izmosodtak a sakkhoz gépi tápszerrel.. Carlsn 7.5 pontot szerezve hatodikként zárt a versenyen.
Lékó 6,5, Erdős és Berkes 5,5 pontot ért el a 11 forduló során.

Nem csak én, de gondolom sokan hiányolták Rapport Ricsi távolmaradását.
Nem csak itt, de a világkupán is.De akár Almási nagymestert is sokan szívesen látták volna itt.Azt gondolom,hogy hiányuk a magyar sakkozás bármelyik szegletét is tekintve veszteség.Sajnos nem nagyon látszik a totál generációváltás, aminek most nyilván anyagi gondjai is lehetnek.Vagy épp top sakkozóink nagyobb/versenyképes elismerése, egy anyagilag kiszámíthatóbb
sakk felé.Az nyilván elsődleges feledat kell+kéne hogy legyen az illetékesek felé.Gondolván a fiatalokra is, akik nem fognak sakkozói hivatást választani,
ha nincs kiszámítható anyagi lét.Nyilván összhangba lehet/lehetne ezeket hozni
teljesítmény orietáltan is.Ahol a sakkozzóknak lenni kell/kéne anyagi létbiztonságnak is.Óh Fabiano. Csak az nyer, aki mer.

A verseny összdíjazása nem gyakori vendég a mai sakkban és bizony
sokszor kiszolgáltatottá teszi a sakkozzókat. Az egyébként is nagyon felporgött sakk több elismerést érdemelne az anyagiakban. Máshol és sok helyen.