Agyrém

Agyrém: már a sakk is rasszista!

 

Legalábbis az ausztrál közszolgálati rádió munkatársai szerint.

Az ausztrál közszolgálati rádióban arról vitáztak a műsorvezetők az egyik meghívottal, hogy a sakk rasszista játék-e vagy sem. A rádió munkatársai szerint a sakk egyértelműen rasszista, mivel a játékban a kezdő lépést a fehér bábu teszi meg, és ennek véleményük alapján csak a rasszizmus lehet az oka.

Az Ausztrál Sakkszövetség tagjai próbálták cáfolni a szürreális következtetést. Az egyelőre nem világos, hogy milyen sikerrel. A V4NA nemzetközi hírügynökség összeállítása szerint egyre abszurdabb támadásokat indít a radikális baloldal a társadalom szétverésére: ez láthatóan már nemcsak a szobrok vagy filmek bojkottálása területén jelentkezik, hanem olyan ősi játékok támadásában is, mint a sakk.

John Adams közgazdász, az Ausztrál Sakkszövetség egyik képviselője arról számolt be a közösségi oldalán, hogy kedden az ausztrál közszolgálati csatorna (Australian Broadcasting Corporation-ABC) műsorába meghívták, hogy beszéljen arról: a sakk rasszista játék-e vagy sem.

Adams visszautasította, hogy részt vegyen az álvitában, szerinte ez egy felesleges dolog, és az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati rádiban értekezhetnének értelmesebb dolgokról is. A közösségi oldalán azt állította, hogy vele a műsorvezetők nyíltan közölték, hogy a sakk egy rasszista játék, és az ő feladata az lett volna, hogy érvekkel támassza alá, szerinte miért nem rasszista

John Adams végül egy általa kevésbé elfogultnak ítélt kereskedelmi rádió, a 2GB műsorában mondta el, hogy a sakk nem rasszista, és az ABC munkatársait a téma boncolgatása miatt marxistának nevezte. Véleménye alapján, a műsorvezetők egyszerűen „hülyeségeket beszélnek”, így nincs értelme velük vitázni.

Az ABC a műsorába végül Dr. Kevin Bonhamet, az Ausztrál Sakkszövetség vezető bizottsági tagját hívták meg. A műsorvezető, azt vetette fel, hogy a sakk szerinte azért rasszista, mert a kezdő lépést a játék szabályai értelmében mindig a fehér bábu teszi meg. Kevin Bonham azonban ezt a felvetést a játék nagyon régi időkre visszanyúló szabályaival próbálta megcáfolni, aminek véleménye alapján semmi köze sincs a rasszizmushoz: semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a fehér bábu első lépése mögött rasszista indíték állna. Bonham a végén még hozzátette: ha valakit zavar ez, akkor játszhatja úgy a sakkot, hogy a fekete bábuval lép először.

 


Némely ember olyan
hülye a sakkhoz, hogy tudná a föld forog,akkor kapaszkodna

 

Vagy ha olyan nagy lenne, mint amilyen hülye,akkör ülve nyalná az eget

 🙂

 

 

Mondja Lába Egon kocsmai sakkbajnok