Akik nélkül nem lenne nemzetközi fesztivál Zalakaroson

Akik nélkül nem lenne nemzetközi fesztivál Zalakaroson

A sakk támogatásáért elismerésben részesült a közelmúltban Novák Ferenc polgármester és Galambos Péter, az egyik helyi szálloda igazgatóhelyettese.

Novák Ferenc elmondta: nem ma kezdte a sakkot. Iskolásként ismerkedett meg a szellemi sporttal, melyben fiatalként válogatott lett. Felnőttként pedig a fürdővárosi sportegyesület sakk szakosztályát polgármesterré választásáig vezette. A Karos Sakk Kupa keretében partikat is szervezett: polgármester kollégáival és a fürdő vezetőivel is asztalhoz ült.

– Igyekszem népszerűsíteni ezt a szép sportágat, a nemzetközi fesztivál felett is bábáskodom – mondta a településvezető. – Szerencsés vagyok, hogy a magyar sakkozás ikonjaival találkozhattam, és a javaslatomra a helyi értéktár része lett az idén már 37. alkalommal megtartott seregszemle.

Balról: Galambos Péter, Horváth Tamás és Novák Ferenc. Különböző területeken mozdítják előre a sakksport ügyét Fotó: Sz. A.

Novák Ferenc úgy érzi, a gyerekeknek, a jövő generációinak a megfelelő oktatás és nevelés mellett a hagyományokat, a kultúránkat, a sport szeretetét is át kell adnunk. Ebben pedig helyet kell kapjon a sakk is, mely megtanít a logikus gondolkodásra és az önfegyelemre. Ezért jó, hogy Polgár Judit jóvoltából „beköltözhetett” az iskolákba a sakk, a zalakarosi Mórában is évek óta működik ilyen szakkör.

– Városunk tavaly profitált is a sakkfesztiválból, hiszen az indiai nagymesterek mellett a nagykövetet is vendégül láttuk, s a jó kapcsolat megmaradt – folytatta. – Közreműködésének hála indiai kulturális napot szervezhettünk. Emellett pedig számos vendégéjszakának örülhetünk, a résztvevők közül néhányan később, akár magánemberként is újra meglátogatnak bennünket.
Az egyik hotel igazgatóhelyettese, Galambos Péter elmondta: évek óta együttműködnek a sakkfesztivál szervezőivel, szerencsére kiváló kapcsolatot ápolnak, a versenyzők jó része az ő vendégszeretetüket élvezi.

– Sakkozni ugyan csak családi körben szoktam, de fontos nekünk, hogy a sportolókat nyugodt körülmények fogadják – fogalmazott. – Támogatóként is jelen vagyunk, a nevünk kapcsolódik a nemzetközi fesztiválhoz. Mindig azt figyelem, hogy egy szerződéssel járó kapcsolatok mekkora tőkét jelentenek. Ez a tőke egyfajta érték, mely a sakkszövetséggel is megvan.

A Magyar Sakk Szövetség zalai alelnöke, Horváth Tamás szerint a két díjazott az évek során rengeteget segített, hogy nívós viadalt tarthassanak a dél-zalai fürdővárosban.
– A szakmai díjaink mellett a szervezőket, a szponzorokat, a versenyek lebonyolításában élen járó aktivistákat is rendszeresen kitüntetjük – mondta az alelnök. – És ha valamilyen sakksporttal kapcsolatos segítségre van szükségünk, ezekre a szakemberekre mindig számíthattunk.BB

zaol