Chess icon Nana Alexandria turns 70

 

Chess icon Nana Alexandria turns 70

Happy Anniversary, Nana Alexandria!

 

The famous Soviet/Georgian grandmaster and World Championship challenger Nana Alexandria turns 70 years.

Nana Alexandria (Georgian: ნანა გიორგის ასული ალექსანდრია, Nana Giorgis asuli Aleksandria; born 13 October 1949) is a Georgian chess Woman Grandmaster (1976) and International Arbiter (1995). She was the challenger in two matches for the Women’s World Chess Championship. She is the mother of the Georgian politician Giga Bokeria.

Nana with the Nana Alexandria Trophy

 

 

Nana Alekszandria (grúzul: ნანა ალექსანდრია, oroszul: На́на Гео́ргиевна Алекса́ндрия (Nana Georgijevna Alekszandrija), a nemzetközi szakirodalomban Nana Alexandria, korábban a magyar sajtóban az oroszból vett átírás alapján gyakran Nana Alekszandrija), (Poti, 1949. október 13. –) szovjet, grúz női sakkozó, női nemzetközi nagymester, kétszeres világbajnoki döntős (1975, 1981), hatszoros sakkolimpia bajnok csapatban, négyszeres egyéni sakkolimpiai aranyérmes, a Szovjetunió háromszoros női sakkbajnoka (1966, 1968, 1969), Grúzia háromszoros bajnoka, nemzetközi versenybíró, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) funkcionáriusa, újságíró.

 

Women’s World Champion Nona Gaprindashvili (centre),with World Championship Candidates Irina Levitina (left) and Nana Alexandria (right), Borjomi, 1974. [Photo credit: A. Saakov]

Vasárnap ünnepli 70. születésnapját Nana Alexandria . Csodálatos eredmény az, hogy továbbra is aktívan részt vesz a sakkban. Úgy tűnik, hogy népszerűsége a kortárs sakkozók körében nem csökkent, amikor a közelmúltban megtiszteltetésként részesült a 2019-es Bécsi Sakk Különleges vendégének, ahol a Nana Alexandria-díj trófeát a verseny legjobb női játékosának ítélték oda.

Még figyelemre méltóbb az a tény, hogy nemrégiben nevezték ki a norvégiai Magnus Carlsen és az Egyesült Államok beli Fabiano Caruana közötti 2018. évi sakk-világbajnokság-meccs fõbíró-helyettesének Londonban.
A 2018-ban Batumiban megrendezett sakk-olimpián Nana a Sajtóközpont vezérigazgatója volt, amely a médiaszemélyzet különféle igényeire reagált, és gondoskodott a központ harmonikus és zökkenőmentes működéséről.

A grúziai Potiban évente nemzetközi sakkfesztiválon vesznek részt a leghíresebb sakkfigurája alapján, hogy megemlékezzen eredményeiről. Az idei 14. kiadáson a Pana város vezetői 2006-ban nyitották meg a Nana Alexandria Cup-ot. A különféle versenyek sakkoznak a városi tisztviselők, az újságírók, a művészek, a különféle korosztályú gyermekek körében, és egy felső osztályú versenyen játszanak a nemzetközi címet viselő játékosok között. Ezen események társszervezője a Nana Alexandria Sakkiskola, ahol Nana az igazgató.