Express ajánlott

Kaptunk egy levelet (a sokadikat), amiben az egyik olvasónk elmondja, kioktat bennünket, hogy bár tetszik neki a sakk portálunk, de szerinte magyar sakk imázs romboló ahogyan mindent megírUnk a versenyek végeredményeiről, azokat is,ha bukta van.

Úgy gondoltam válaszolok neki nyilvánosan ( a neve elhallgatásával) és sokak figyelmébe egyfajta ajánlott levélként ajánlom, mondhatni kézbesítem itt.

Kedves Barátom !

[su_quote] A tudás legnagyobb ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója[/su_quote]

A címben szereplő idézet „a világ legokosabb emberétől”, Stephen Hawkingtól származik és a fenti mondat igazsága számtalanszor bebizonyosodott már, de én most sakk nyelvre fordítom neked. Igaz,a nemrég elhunyt elméleti fizikusnak számtalan zseniális idézete volt, és hidd el barátom neked is segíteni fog.

[su_quote] A kapzsiság és az ostobaság hamarább elpusztítja az emberiséget, mint hinnénk.” SH [/su_quote]

Most bizonyára meglepődsz, hogy nem sorolok fől neked sakk szakmai dolgokat,hogy mondjuk hogyan fogy el a muníció az ifi sakk képzés közben vagy utánjában és nincs mondjuk vagy 2-3 world top 10 sakkozónk. A hazai sakk képzés ifi MSSZ szakmai szekciója a közben vagy utánja egy MSSZ sakk szakmai gond, de nevezhetjük bátran szakmai kudarcnak is. Nem csak ez a fő gond, hanem más is.

Egyre több a pénz a sportban, egyre jobban megéri sportolónak lenni, olvashatjuk sok helyen.

Hogy sakkra föltenni ma egy életet vagy mondjuk más sportra, esetleg celebenek és persze szóba jönnek még a politikusok is. Nos, én az olvasókra bíznám, hogy melyik ingyenélés a legkifizetődőbb.

Tény, hogy a sportba nem kevés kockázatvállalás kell magának a befektetőnek, de még több mondjuk egy sakkozónak, mert én most a sakkot említem példának. Számtalan dolog kell meg kellene, amiket én most nem fogok felsorolni sakk szakmai szempontokkal, de sorrendet sem állítok, hogy mondjuk edzők, ifi sakk,szakmai tervek, tehetség stb.

A kiindulópont a politika által is hangsúlyozott látványsport. Azért ez a kiindulópont, mert sajnos a magyar politika dönti el idehaza és ennek megfelelelően ad anyagi támohatást egy sportágnak. Vagy nem, Vagy ad, de alamizsnát.Vegetálni megteszi.

Sikerre,sport hagyományra, divat sportokra ezer más opció mentén és ürüggyel, de abszolút igazságtalnul. Persze ki ne tudná meg látná, hogy általában az a magyar látványsport a magyar politikának meg főleg, ahol sok embert tudnak elérni,mert ez politikai haszonnal is kecsegtet nekik. És persze nyilván lehet még hablatyolni az ezzel osszefüggő egészséges életmódról,rendszeres testmozgás ról. Vagy mondjuk a látványsportok esetleges anyagi hasznáról is.

De senki nem említi, hogy az aránytalnul és arányaiban is szó szerint százszor nagyob anyagi támogatást kapó hazai más sportágak miért kapnak nem hogy több pénzt, pénzhegyeket. De senki nem említi,hogy miért nem kap a sakk esélyt és mondjuk más kevésbé nem milliárdokkal pumpált sportágak.

Habár a mai világ maga a látvány meg a látványsportok.De valamiért ezek a látványok egyeseknek meg valamiért látványos előnyt adnak még a sportban is. Hiszen már rég megdőlt a Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci törvénye is. Most valahogy úgy van, hogy X sportág ha nem szimpi vagy politikailag nem tuti haszonnal kecsegtet, akkor az annyit is ér. Meg ugye hát nem szimpibb a politikusoknak a foci lelátokon. És tényleg nem a labdarugókkal van a bajom.

[su_quote]Szándékosan említettem az esélyt. Világáletemben nagyon szerettem a történelmet. Még a jó focit is, de sajnos ez a sok stadion meg nem labda, hogy önmagában gólt rúgna. És mint ha állam bácsi meg több öngólt rúgna. [/su_quote]

De olyan ez a magyar sakk is, mint ahogy Oliver Stone idézte az Amerika elhallgatott történelmében az elhíresült mondását Thomas Jeffersontól. [su_quote] Magától értetődőnek tartjuk ezen igazságokat: hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, teremtőjük bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel őket, melyek között ott van az élethez, a szabadsághoz és a boldogság kereséséhez való jog. E jogok biztosítására kormányokat állítottak fel az emberek, és ezen kormányok a hatalmukat a kormányozottak egyetértéséből nyerik. [/su_quote]

Sajnos látni kell, hogy az állami szponzoráció nemigazán értékeli a sakkot anyagi szinten, nemhogy kiemelt anyagi támogatással, de az elvárható korrekt és igazságos szinten sem. Állam bácsi illetékes elvtársaiának, szponzorának gőze nincs a mai sakkhoz. Amikor például úgy vár el sikert csapatban egyéniben, hogy bátran kijelenthető.Nincs még egy sportág, ahol a mára már illegális sakkprogik durván kiegyenlítetté teszik a versenyeket. De még a MSSZ IDIÓTÁI úgy akarják a sakkot eladni, hogy abszolut magyar nambervanokat keresenek a világgal szemben. Ilyen ma nem létezik sehol. De léteznie kéne olyanfajta esélyegyenlőségnek a sportban az állami támogatások tekintetében, ami nem engedi azt,hogy bizonyos sportokat az égig, a sakkot meg direkt módon a sárba taszítsák.

Hogy persze te kedves levél író barátom úgy látod miszerint IMÁZS SEGÉYLKIÁLLTÁSOKKAL A MÉDIÁBAN AMIKOR MONDJUK EGY SAKKOZÓ SIKERT ÉR EL-NOS AZ AZ IGAZI. Vagy mégsem ! Hidd el nekem, hogy amikor anyagi támogatást adnak egy sportágnak jobb helyeken,mondom jobb helyeken. Ott esélyt és igazságot is adnak adott sportágnak.

Jah, hogy a portálunkon nem csak abszolut magyar sakk sikereket ik közzétesz az sem véletlen müve.

[su_quote] Szerintem nem szégyen a sakkozóknak, a hogy is mondjam. Anyagi lépéshátrányból, de korrekt módon vállalnia sakkot. Ez nem a sakkozók szégyene.

[/su_quote]

Miközben egyébként nem áll rendelketésükre sem komoly anyagi támogatás,de sajnos komoly MSSZ vezetés sem.

Ha már tétje nincs nekünk politikusoknak, legalább legyen nekik valami kicsi. Valahogy ennyibe veheti a politika a sakkot.

Csak érdekességképp a média és sport:Az elmúlt évek eseményei bebizonyították, hogy az információs forradalom egy sor nem kívánatos jelenségnek is szabad teret engedett. Hazugságok egész hada kelhetett versenyre az igazi sport hírekkel is, sőt óriási hátszéllel tehették meg teszik ma is sokan. Mert vagy kegyes hazugságokkal, média biznisszel, érdekekkel és ezer mással is kabítják a földi halandőókat. Persze erre sokan meg azt mondják,hogy nem elég izgalmas a valóság vagy csak nem korrekt ? És sokan ott vannak, ha nyer egy sportoló, mondjuk sakkozó. Ha meg nem nyer a sakkozó, akkor a szokásos lapozzunk rovat a média módi.

Milyen érdekes, hogy a MSSZ bárkit a nevére vesz, de a politika is,ha XY ember sportoló sikert ér el a saját erejéből.

Persze erthető a kudarc nem vállalás,hiszen ezeket a dolgokat sokan nem merik bevállalni. Pedig a sportban a kudarc nem ártalmas és szégyenletes! Minden hibából tanulhatnának sokan, csak meg kéne tanulniunk egyeseknek a MSSZ ben és persze a politikában is újraépíteni a helyzetet és emelt fővel viselni . Nem hazudozni, elterelni meg a szokásos következő generácó mesékkel altatni a sakk társadalmat.

Vagy ha ez nem megy, akkor szépen csöndesen, de főleg gyorsan illene sokakanak távoznia a sakkból. Akár még Seszták Tamásnak is és persze azoknak is, akiknek szimpi ez a kirakat sakk. Mert kötve hiszem, hogy ma normális ember profi sakkozói pályát választ,ha állam bácsi és a sakk illetékesek beérik a kirakat sakkal. Persze egy nagyon jó kifogás a MSSZ ben az is,hogy nincs tehetséges magyar gyerek. Én mint ha ezt nem így látnám. Csak érdemes néhány pillantást vetni a feljövő országok sakkozóira. Igaz,ott létezik komoly szakmai munka és bizony állam bácsik is korrekt emberek.

[su_quote] nem csak fociban mérik az embereket[/su_quote]

[su_quote] Hamarosan megint kapcsoljuk a foci vébét,ahol ugyan magyar focit nem látunk 86 óta, de több százmilliárdot igen. Máshol is idehaza. Ha labdát nem is fogunk mutani valamiért,de mást biztosan [/su_quote]