FIDE stops the Candidates Tournament

Csütörtökön a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közleményben jelezte, felfüggeszti a Jekatyerinburgban zajló sakkvilágbajnok-jelölti tornát.

Oroszország kormánya úgy döntött, március 27-től ideiglenesen megszakítja a személyi légi közlekedést a többi országgal a koronavírus-járvány miatt, a FIDE úgy határozott, azonnali hatállyal felfüggeszti a tornát.

A közlemény szerint az első hét forduló eredményei érvényesek maradnak, a küzdelem pedig majd a nyolcadik fordulóval folytatódik – hogy mikor, egyelőre megjósolhatatlan.

FIDE stops the Candidates Tournament

Today, the government of the Russian Federation announced that starting March 27, 2020, Russia interrupts air traffic with other countries without indicating any time frames.

FIDE can not continue the tournament without guarantees for the players’ and officials’ safe and timely return home. In this situation and on the basis of clause 1.5. Rules of Candidates Tournament, the FIDE President decided to stop the tournament. It will be continued later, with the exact dates to be announced as soon, as the global situation related to the COVID-19 pandemic will allow. As it was stipulated by the special rules agreed with the players before the start of the event, the results of the 7 rounds played remain valid, and the tournament will be resumed in the same composition starting with the games of the 8th round. FIDE is grateful to the players, officials, volunteers and the entire team of organizers, including the Chess Federation of Russia and the main partner of the tournament – SIMA-Land.

Sincerely,
Arkady Dvorkovich,
FIDE President

Az Orosz Föderáció kormánya ma bejelentette, hogy 2020. március 27-től Oroszország megszakítja a többi országgal folytatott légi forgalmat anélkül, hogy bármilyen időkeretet jelezne.

A FIDE nem folytathatja a versenyt anélkül, hogy garantálná a játékosok és a hivatalnokok biztonságos és időben történő hazatérését. Ebben a helyzetben és az 1.5. A jelöltverseny szabályai szerint a FIDE elnöke úgy döntött, hogy leállítja a versenyt. Ezt később folytatják, a pontos dátumokkal hamarosan közzéteszik, amint a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó globális helyzet megengedi. Amint azt a játékosokkal az esemény megkezdése előtt elfogadott különös szabályok előírják, a megtett 7 forduló eredményei érvényesek maradnak, és a verseny folytatódik ugyanabban az összetételben, a 8. forduló játékaival kezdve. A FIDE hálás a játékosoknak, a tisztviselőknek, az önkénteseknek és a szervezők egész csapatának, beleértve az orosz sakkszövetséget és a verseny fő partnerét – a SIMA-Landot.

Tisztelettel,
Arkadi Dvorkovics,
FIDE elnök