Hajrá Maci!

Hajrá Maci!

Tegnap Csanádalbertinél kergették, ma pedig az M43-as autópálya, kövegyi pihenőjénél látták a termetes bundást.

Pár napja Szolnoknál bukkant fel a medve, aki ismét országjárásba kezdett: a héten a nemzet macija már a Holt-Tiszában is lubickolt, majd később Orosházán túljutva egészen Csanádalbertiig cammogott – tegnap már ott keresték a rendőrök, a katasztrófavédelem és a nemzeti park szakemberei. Szerda reggel viszont már az M43-as autópálya kövegyi pihenőjénél a búzatáblában látták a medvét.

Egy ország követte vagy követi még ma is figyelemmel a medve menekülését vagy csak szokásos vándorlását, netán csak élelmet keresnek a macik.

A lakott településre tévedt vad mindig komoly fejtörést okoz a szakembereknek. Kilőjék, ne lőjék? Ki az illetékes? A válasz nem egyértelmű. Pedig Barátaim a vadak népvandorlása nem tegnap kezdődött. Hiszen normális világban a vadon élő állatok az erdei, a mezőgazdasági ökoszisztéma, a természet szerves részét alkotják. Az urbanizáció során egyre több életteret foglalunk el mi emberek a vadon élő állatok elől. És bizony az ember lakta településeken való felbukkanásának egyik oka az, hogy ahol ők eddig otthon érezték magukat, onnan csak akkor távoznak végleg, ha folyamatos zavarást tapasztalnak, és nem találják meg az életükhöz szükséges feltételeket. Hiszen szerencétlen állatoknak eszébe nem jutna új élőhelyek meghódítása. Ellentétben az emberiséggel, ahol gyakorlatilag az emberek kiszorítják az állatokat az erdőkből, és ez gyakran az állatok emberekkel való összeütközéséhez vezet. Miközben hazánkban az emberileg lakott területeken és városokban való megjelenésük jelensége viszogylag új.Sajnos világunk egyre gyakrabban fog szembesülni.

Egy macinak sem kell luxusautó, se hatalmas ház, se drága ruhák. Lehetsz bármilyen gazdag,a maci és az allatok beérik azzal,amit a természet nekik adott. Hány ember mondhatja el magáról ezt?

Hajrá Maci!

Szájában vitte át bocsait az anyamedve a főúton Tusnádfürdőnél
Az esetről korábban a a Maszol.ro egy rendhagyó jelenetről számolt be, amiben a román autósok Tusnádfürdőnél percekig állt a forgalom egy anyamedve miatt.

A medve épségben át akarta juttatnia a bocsait a forgalmas országúton. Úgy oldotta meg, hogy többször fordulva, a szájában vitte be egyenként a kicsiket az erdőbe. Közben hosszú kocsisor alakult ki, de a sofőrök türelmesen megvárták, hogy a medvecsalád biztonságba kerüljön

Váratlan vendégek toppantak be a kaliforniai család otthonának kertjébe, hogy a medencében lazítsanak egy kicsit.
Az anyamedve és kölykei lubickolását a Mueller család azonnal videóra vette, amikor első csodálkozásuk után ráeszméltek, mi is történik. A család elmondása szerint az állatok egy rövid ideig úszkáltak, mielőtt kikecmeregtek volna a medencéből és elhagyták volna a kertet olyan békésen és magától értetődően, ahogy megérkeztek.

A felvétel eredetileg 2013-ban készült, de az International Animal Rescue (IAR) – nemzetközi állatvédő szervezet csak most osztotta meg a szívszorító videót.
A IAR állatvédő szervezet egyik dolgozója altató lövedéket használt, hogy elfogja, majd biztonságba helyezze az otthon nélkül maradt orángutánt.

Az állatvédő szervezetek arra szeretnének figyelmeztetni bennünket, hogy a fakitermelés negatív hatással van az állatok otthonaira, gyakorlatilag az emberek kiszorítják az állatokat az erdőkből, és ez gyakran az állatok emberekkel való összeütközéséhez vezet.

“Egy kétségbeesett orángután kétségbeesetten keresi otthonát és a pusztító erejű buldózerrel küzd, ami már minden fát ledöntött körülötte.”

A IAR állatvédő szervezet egyik dolgozója altató lövedéket használt, hogy elfogja, majd biztonságba helyezze az otthon nélkül maradt orángutánt.

Az állatvédő szervezetek arra szeretnének figyelmeztetni bennünket, hogy a fakitermelés negatív hatással van az állatok otthonaira, gyakorlatilag az emberek kiszorítják az állatokat az erdőkből, és ez gyakran az állatok emberekkel való összeütközéséhez vezet.

És persze sokakban fölmerül a kérdés.Újra együtt kell élnünk a hatalmas állatokkal?

Szívszorító videó: a bántalmazott medve először lát napfényt

Mindezt azért, hogy az emberek jól szórakozzanak

Eszembe jut egy közmondás
[su_quote]Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető. [/su_quote]

 

De azért nem árt az óvatosság figyeljen, ha medvét lát!

Az elmúlt időszakban észlelt medvejárás miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összegyűjtötte, mire kell figyelni, ha medvével találkozunk.

 • A medvével – bármilyen korú is legyen – nem kell barátkozni, a bocsok közelében pedig nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
 • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy felbukkanhat egy medve, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg halkan, feltűnés nélkül azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
 • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.
 • Ne etessük és közelről ne fényképezzük a medvét.
 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
 • Ne nézzünk a medve szemébe, mivel ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
 • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
 • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

 

 

Vajon, a globális felmelegedés csak egyik elöfutárai a macik ?

ELOLVasom itt

Egy globális műholdas kutatás szerint tavaly minden másodpercben legalább egy futballpályányi erdőterület eltűnt a Föld színéről, összesen pedig egy Olaszországnyi méretű területet fosztottak meg a fáktól.

Az erdőirtások többsége illegálisan történt. Az erdőségeket műholdas segítséggel monitorozó Global Forest Watch nevű szervezet szerint 29,4 millió hektár területen vágták ki a fákat 2017-ben, ez a második legnagyobb mértékű erdőpusztítás 2001 óta – amióta erről a tevékenységről a Global Forest Watch adatokat gyűjt.

A 29,4 millió hektár hatalmas szám: azt jelenti, hogy átlagosan mindennap összesen egy New York Cityvel lett kevesebb az erdős területek mérete, minden száz nap alatt pedig egy Skóciányi területtel lett kevesebb erdő a Földön. Egy év alatt gyakorlatilag egy Olaszországnyi méretű erdő tűnt el a bolygónkról.

2003 óta megduplázódott az erdőirtások mértéke, és 2008 óta kifejezetten a trópusi esőerdők megszüntetésének mértéke is megkétszereződött. Az erdők elpusztításának egy jelentős része többek között Dél-Amerikában, azon belül is például Kolumbiában, illetve az afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban történt, míg mondjuk Kínában és Indiában új erdőket telepítettek, Indonéziában pedig kevesebb erdő tűnt el tavaly, köszönhetően a hathatós kormányzati beavatkozásnak és a kevesebb erdőtűznek. Ez utóbbit azért is nagy fontos kiemelni, mert 2016-ban különösen sok erdőtűz pusztított Indonéziában és a környező országokban, ami az erdőségek rekordmértékű pusztulásához vezetett.

Az erdők eltűnése nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, hiszen így évente nagyjából annyi felszabaduló szén-dioxid kerül a levegőbe, mint amennyi az Egyesült Államok éves szénkibocsátása. Ezen felül az újratelepítés nélküli fakitermelés az egyik oka annak, hogy az elmúlt negyven évben a vadon élő állatok és növények közel felének megszűnt az élőhelye. Az erdőirtások következtében a fák helyén mezőgazdasági tevékenységet lehet folytatni, ezért ölt ekkora méreteket a pusztítás. Általában szóját, olajpálmát termesztenek vagy szarvasmarhákat legeltetnek az így kultivált területeken – írja a Guardian.