Hammer blir Carlsen-hjelper i VM

Hammer blir Carlsen-hjelper i VM

Magnus Carlsen (23) har valgt å ta med seg Jon Ludvig
Hammer (24) som sekundant i VM

2301986

HJELPEREN: Magnus Carlsen får med seg Jon Ludvig Hammer til Sotsji. Her er de to under forberedelsene til sommerens OL i sjakk. Foto: GEIR OLSEN, VG

Det bekrefter Hammer selv overfor VG mandag.

– Det er en spennende utfordring. For en sjakkspiller er det veldig gøy å være en del av VM-kampen. Det er det største som skjer i sjakkverdenen, sier Hammer til VG.

Hammer er en av Carlsens nærmeste støttespillere, og nå har sjakkstjernen valgt å ta Hammer med seg som sekundant til Sotsji, hvor han møter Vishy Anand til VM-kamp i november.

Og, for å oppklare:

– En sekundants oppgave handler hovedsaklig om åpninger, forklarer Hammer.

– Er du bedre enn Carlsen på åpninger?

– Nei, overhodet ikke. Hehe! Men Magnus skal avgjøre VM med å spille bedre sjakk enn motstanderen. Hvis han bruker energien sin på grovarbeidet, og på å gå gjennom åpningsplaner, ville han ikke hatt den samme energien i spillet, sier Hammer.

Forbereder seg
Da Carlsen ble verdensmester i fjor var Hammer en viktig del av apparatet. Han hadde den gangen ansvaret for Carlsens analyseteam, samt for sekundantene. I tillegg var de to i jevnlig kontakt på Skype.

Hammer var ikke til stede under selve kampen, men han fløy likevel til India for å være med på feiringen av den ferske verdensmesteren. Der høstet han mye skryt for sitt bidrag til Carlsens seier.

Allerede nå er forberedelsene godt i gang til møtet med Anand i november. Men Hammer vil ikke avsløre særlig mye av oppkjøringsplanene.

– Det må du spørre team Carlsen om. Men jeg gleder meg. Det blir mye å gjøre, og vi er i full gang, sier han.

Carlsen og Hammer spilte sammen for Norge under sjakk-OL i Tromsø i august. Mens VM-kongen leder verdensrankingen klart med en rating på 2870, er Hammer nest best i Norge med sine 2630. De to har jobbet tett sammen i flere år.

– Det virker som om det å jobbe tett på Magnus Carlsen har vært veldig nyttig for meg, fortalte Hammer da han stakk av med seieren i London Classic i desember i fjor.

Nå er det altså Hammer som skal vise seg nyttig for Carlsen.

www.vg.no