Lékó Péter


A szegedi nemzetközi sakknagymester, Lékó Péter az orosz csapatbajnoki cím után pörgős, eseményben gazdag nyárra készül – többek között a Pick játékosaival is.

– A Pick Szeged záróbankettjén több játékossal, illetve az edzővel is sakkozott. Ki tette önre a legkellemesebb benyomást?

– Óriási élmény volt a klub záróeseménye. Elfoglaltak vagyunk, így jó volt, hogy a meccsek mellett ilyen közvetlen, kötetlen helyzetben is eltölthettünk több órát együtt. A csapatból sokan érdeklődnek a sakk iránt, és örültem, hogy játszhattam néhány partit, mutathattam egy-két érdekességet. Zubai Szabiról kiderült, a nagypapájával sokat sakkozott, és látszott, hogy tudatosan lép és gondolkodik, nagyon jó stratéga. Pastor mesterről tudtam, hogy kedveli a sakkot, de Vadkerti Attila is lelkes volt.

– Világklasszis sportolóként világklasszisok között mozog. Milyen érzés ilyen közeghez tartozni?

– Sakkozóként automatikusan távol kerülök ettől. A saját olimpiánk külön működik, így nem tudok szerves része, szurkolója lenni a magyar sportolóknak. A Pick Szegeden keresztül azonban megkapom ezt az érzést: jólesik, hogy követik a munkásságomat. A Pick zárórendezvényén ismerkedtem meg a súlyemelő Nagy Petivel, akivel jót beszélgettünk. Látszik, mekkora áldozatot kell hozni, hogy a saját területén mindenki a legjobbak közé tartozzon, és ez hatalmas erőt ad nekem is.

Szeged PICK Szeged kézilabda csapat vacsora  Fotó: Schmidt A

Együtt, így jó. Lékó Péter és felesége, Szofi jól érezte magát a Pick zárórendezvényén. Fotó: Schmidt Andrea

– Gondolom, az orosz csapatbajnoki cím és az egyéni harmadik hely szintén a motivációs tényezők közé tartozhat.

– Az orosz bajnokságban három-négy világklasszis csapat van, így azt megnyerni óriási dolog. Ráadásul most játszhattam először olyan együttesben, a Malahitban, amely a papírforma alapján aranyesélyes volt. Jól ment a sakk, a csapattársak, így Karjakin, Griscsuk, Shirov mind világklasszisok, így pedig teher nélkül „csak” játszanom kellett.

– Napközben nehéz elérni, ennyire komolyan készül?

– Minden egyes kihagyott nap után azt érzem, még többet kell edzenem – a sakk már csak ilyen. Az események felpörögnek: Dortmundban júliusban lesz a szupertorna, augusztus 1-jén kezdődik a sakkolimpia Tromsőben, majd szeptemberben Bilbaóban a csapat Európa-kupa lesz, amelyen az orosz Malahittal esélyesek vagyunk.

– Ha már Real, ha már Bilbao és Spanyolország: meglepte a Real Madrid BL-elsősége?

– Nem igazán, hiszen favorit volt minden poszton világsztárral, de le a kalappal az Atlético előtt, amely csapatként, egységként érte el a sikereit. A Real a rendes játékidő utolsó tíz percében parádésan játszott. Ez a sport legmagasabb szintje, ahol nüanszok döntenek.

http://www.delmagyar.hu/

Leave a Reply