Magnus Carlsen “A következö 10 év sokat fog követelni tölem”

Caruana játszik címvédőként, Carlsen vezeti a rajtlistát


Wijk aan Zee-ben január 16. és 31. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat nyolcvanharmadik tornáját, a Tata Steel Masters 2021 szuperversenyt. Ma este tartották meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, szombaton indulnak a sakkórák a nagy érdeklődéssel várt viadalon. A 19-es kategóriájú, 2725-es Élő-átlagú viadalon a rajtlistát a hétszeres győztes norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, címvédőként az amerikai Fabiano Caruana játszik. A világranglista első tíz helyezettjéből hárman a rajtnál, a koronavírus-járvány miatt többször is változott a mezőny, fiatal trónkövetelők is meghívást kaptak. Az első fordulóban többek között összecsap Magnus Carlsen és Alireza Firouzja. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

The World Champion, Mr. Magnus Carlsen , and his father have just arrived in #wijkaanzee! So we have 14 players now, finally! Official opening tonight, first round Staurday 16 January at 14H Dutch Time. Be there online!!!

83rd Tata Steel 2021 (Wijk aan Zee NED) INFO LIVE RESULTS PGN

 

A hagyományos versenyt a Hoogovens Művek főszponzorként 2000-ig támogatta, a privatizáció után lett a brit Corus a fesztivál névadója, és egyúttal főtámogatója. Tíz éve az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának szerepét. A holland tengerparti városka a versenyek idején két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő viadalra készül. A koronavírus-járvány az idei tornára sajnos átírta a forgatókönyvet, a remek hangulatú, világhíres sakkfesztivál oly sok versenye elmarad, a 14 résztvevős szuperversenyt a nehéz időszakban fokozott biztonsági intézkedések közepette is megrendezik. A klasszikus, a 14 résztvevős lebonyolítású torna méltán népszerű a sakkozók és a sakkrajongók körében is, egy-egy váratlan vereség kijavítására bőven van lehetőség, harcosabbak is a játszmák.

A világranglista első tíz helyezettjéből hárman játszanak, Jan Nepomnjacsij pár nappal a kezdés előtt mondta le részvételét, korábban Levon Aronjan is visszalépett.

 

 

Wijk aan Zee-ben minden készen áll a Tata Steel Masters bajnokság LXXXIII kiadásának rajtjára. Mind a 14 résztvevő, a szervezők és az egész sakkvilág nagyon várja azokat a játékokat,

 

 

Average rating: 2728 .
Tata Steel Chess tournament starts on Saturday

A rajtlita másosodik kiemelt world top 2 Caruana volt az első játékos, aki január 5-én érkezett Wijk aan Zee-be, majd két nappal később a harmadik kiemelt GM Maxime Vachier-Lagrave következett
A legtöbben múlthét szerdán érkezetek meg, míg Carlsen csak péntek délután érkezett, hosszú Seychelle-szigeteki kikapcsolódást követően. Magnus már 7-szer nyerte meg a Tata Steelt.
Carlsen apja szerint Magnusnak nehéz dolga volt a világjárvány idején, ezért tűnik úgy, hogy az utóbbi hónapokat egzotikusabb helyeken töltötte.

Magnus Carlsen 16 éves korában már játszott Wijk aan Zee-ben, aztán 17 évesen megnyerte az eseményt! Alireza Firouzja tavaly 16 évesként játszott, és most a 17 éves Alireza Firouzja Magnussal néz szembe az 1. fordulóban.

 

 

Magnus Carlsen és Fabiano Caruana az élen Tata Steel Chess mezőnyében!
Az esemény előestéjén adott interjúban Magnus a motiváció hiányáról, az esetleges visszavonulásról és arról beszélt, hogy egyszer hogyan veszített el fogadást Fabival az apjával.

A motiváció Carlsennél vissza visszatérő dolog. A többi rejtély.Hiszen Carlsen már párszor megtréáflta a sakkvilágot.
Szinte biztos,ahogy Dubov és Giri is mondta. CarlSennek van még akár 2 vb ciklusa is, ha még érez késztetést.

 

Magnus Carlsen

“A következő 10 év sokat fog követelni tőlem”

Az, hogy Carlsen újra diadalmaskodhat-e, attól függhet, hogy visszaszerzi-e a korábbi formáját 2020-ban. A 30 éves játékosnak rendkívül sikeres éve volt, összesen 9 online versenyt nyrt meg 2020-ban.A Speed ​​Sakk Bajnokság elődöntőjében veszített MVL-ellen, és azt mondta, hogy “mély funkban” van, amit “igazán frusztrálónak” nevezett.

Bár Carlsen nem először beszél a témáról, a legérdekesebb rész talán az volt, amikor azt mondta, hogy nem gondol arra, hogy 40 éves kora után aktív maradjon.

Úgy érzem, hogy lehetővé kell tenni a nagyon magas szint fenntartását mindaddig, amíg a 30-as éveimben járok. A hibahatár egyre kisebb és kisebb, és ez azt jelenti, hogy egyre keményebben kell dolgoznia, de a 30-as éveimben megfelelő motivációval képesnek kell lennem fenntartani azt a szintet, ahol úgy érzem, hogy érdemes tovább haladni. Nem tudom elképzelni, hogy továbbra is a legfelsőbb szinten játszanék, ha küzdenék azért, hogy 50% -ot szerezzek a legjobb eseményeken. Nem hiszem, hogy ez számomra lehetséges lesz.

A következő 10 év sokkal többet fog követelni tőlem, de úgy gondolom, hogy minden esélyem megvan a szintem fenntartására.
Amint az látható Carlsen csütörtöki Banter Blitz-szereplésén, amelyben 12-ből 12-et szerzett, egyértelmű, hogy a srác szereti a sakkot.

A december tizedike bejelentést követően a résztvevők mezőnyét háromszor változtatták meg – Először Shakhriyar Mamedyarov visszalépésekor, helyére Pentala Harikrishna GM lépett, majd Ian Nepomniachtchi és Nodirbek Abdusattorov GM-eket Radoslaw Wojtaszek és Nils Grandelius váltotta fel.
Egy nappal a bajnokság kezdete előtt újabb késői változást jelentettek be – Daniil Dubov GM-nek sajnos vissza kellett vonulnia, mert egy számára közeli személy COVID-19 tesztje pozitív lett.Az orosz GM helyére a 22 éves német nagymester, Alekszandr Doncsenko került.
A német Alexander Donchenko, aki nemrég nyerte meg a Cracovia Open-et 8/9-vel, Daniil Dubov helyére lép.A 22 éves Alekszandr Doncsenko először vesz részt a Wata aan Zee-i Tata Steel Masters versenyen. A fiatal német tehetség (a FIDE világának legjobb sakkozóinak világranglistáján a 71. hely) nagyon kellemes meglepetést okozott, amikor csütörtökön telefonhívást kapott a versenyigazgatótól, Jeroen van den Beltől. Ez utóbbi éppen akkor tudta meg, hogy Daniil Dubov kénytelen volt lemondani részvételét, mert egy hozzá közeli személy pozitívan tesztelte a covid-19-et. Ezért van den Bergnek gyorsan kellett helyettes játékost találnia. Alekszandr Doncsenko azonnal elfogadta a meghívást, és miután elvégezte a COVID-19 tesztet, amely negatívnak bizonyult, bepakolta a táskáját, és közvetlenül megkereste Wijk aan Zee-t. Nem is olyan régen a fiatal német tehetség klasszikus sakkversenyt nyert 8/9 ponttal.

Carlsen opens up about retirement before 17th Wijk aan Zee appearance