Minden elképzelést felülmúlt a paralimpiai csapat szereplése

Minden elképzelést felülmúlt a paralimpiai csapat szereplése

A 43 fős magyar küldöttség összesen 18 éremmel zárta a riói játékokat. Joggal lehetünk rájuk büszkék!

rio

“Továbbra is azt mondom, hogy tíz érem a realitás, ennyi a valós erőnk, de a magyar sport és a magyar sportolók erejét mutatja, hogy túl tudunk lépni a realitásokon. Majdnem kétszer annyi dobogós helyünk lett, mint amit megcéloztunk – mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki előzetesen tíz éremmel kalkulált, és azt mondta, hogy szeretné ha lenne köztük legalább egy arany is.


Titkon reménykedtem abban, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni éremszámot elérjük, az ugye 14 volt, ezt sikerült túlszárnyalni, ami óriási dolog.
“Ráadásul ez egy tengerentúli paralimpia volt, és a hagyományok azt mutatják, hogy ilyen körülmények között rosszabbul teljesítünk. Most erre is rácáfoltunk, bizonyítottuk, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie.”

rio_tothtamas

Tóth Tamás, aranyérmes 100 méter háton

A magyar sportolók hat sportágban szereztek érmet, ez is jobb teljesítmény, mint Londonban, és sikerült a dobogón végezniük most debütáló sportágban is, parakajakban, ahol Suba Róbert ezüstérmét a sportvezető sporttörténelminek nevezte.

“És fontos volt az aranyérem is. Nem vagyok egy éremszín-fetisiszta, de a magyar társadalom és a magyar néplélek úgy van összerakva, hogy az aranyérem fontos. És valóban fontos, mert meghúzza az egész szereplést, és annak a megítélését. Úgyhogy Tóth Tamáson most óriási felelősség van, ő az aranyérmesünk, ő áll a mostani siker csúcsán, de nagyszerű fiatalember, nagyszerű sportoló, úgyhogy el fogja bírni ezt a felelősséget” – mondta az elnök.

rio_tor

Ezüstérmes női tőrcsapat: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Krajnyák Zsuzsanna

A magyarok közül két szereplőt emelt ki: az úszó Konkoly Zsófiát és Vereczkei Zsoltot. Mindketten bronzéremmel távozhatnak Rio de Janeiróból.

“Konkoly Zsófi 14 évesen állhatott fel a dobogóra, elképesztő magabiztossággal és tudatossággal csinálta végig ezt a versenyt, és a teljesítménye azt mutatja, hogy óriási tartalékok vannak a magyar parasportban. Természetesen a többi érmessel együtt nagyon büszkék vagyunk rá.”

ria_biacsi-1

Biacsi Ilona ezüstérmes 1500 méteres futásban

“Vereczkei Zsolt hetedik paralimpiáján a hetedik érmét szerezte. Az első hármon aranyat, azóta mindig bronzot. Magyar ember korábban soha nem nyert hét olimpián vagy paralimpián érmet. Vereczkei Zsolt 2016. szeptember 16-án legendává vált, a magyar sport legendájává, aki példaképe lehet minden fogyatékkal élő és minden ép magyarnak.”

Az MPB a körülményekről azt nyilatkozta, hogy bár korábban nem járt még olimpián vagy paralimpián, látott már néhány dolgot a világban, különböző területeken nagy rendezvényeket, sőt, ő is szervezett ilyeneket, úgyhogy van némi tapasztalata.

rio_suba

Ezüstérmes Suba Róbert KL1-es kategória kajak 200 méteren

 

“Nem akarom elkiabálni, mert néhány óra még hátravan a paralimpiából, de minden előzetes félelmünk alaptalannak bizonyult.


A brazilok és a rióiak, a szervezők nagyon büszkék lehetnek arra, ami itt zajlott, a magyar paralimpiai csapat hálás azért a figyelemért és ellátásáért, amit itt kapott. Nem volt semmilyen problémánk.
Az elnök szinte minden versenyhelyszínen járt, mindent látott, amit a paralimpiából látni lehetett.

“Ez egy nagyszerű, óriási, gyönyörű rendezvény, de nem egy megrendezhetetlen rendezvény nekünk, magyaroknak sem. Fel kell kötni a gatyát, de meg tudunk egy ilyet csinálni, ha minden tudásunkat, erőnket, energiánkat és ambíciónkat egy olimpia és paralimpia megrendezésének szolgálatába állítjuk, akkor ez nekünk menni fog.”

rio_osvath

Ezüstérmes Osváth Richárd A sérültségi kategória tőr egyéniben

Szabó László szerint sok kérdés halmozódott fel a nemzetközi olimpiai és paralimpia mozgalomban, és ezek megválaszolása égető.

“Én három ilyen kérdést legalább látok. Az egyik a doppingügy, ezt rendbe kell rakni. A másik az olimpia és paralimpia, mint rendezvény szervezésének, lebonyolításának és gazdasági költségvetésének a kérdése. Világosan látszik, hogy a mozgalom költséghatékonyabb lebonyolítás irányába mozdult el, és szerintem ez egy helyes irány. A harmadik pedig a sportdiplomácia kérdése, amely összefüggésben van a nemzetközi diplomáciával is. Az oroszok kizárásának a kérdése, a tisztújítás a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság élén a következő évben, mind-mind sportdiplomáciai kérdések.”

rio_csonka

Ezüstérmes Csonka András a férfi asztalitenisz S8-as kategóriában

Szabó László Rióban találkozott Sir Philip Cravennel, az IPC elnökével is.

“Nem ez volt az első találkozónk, de szót váltottunk arról, hogy merre is tart a nemzetközi paralimpiai mozgalom, és mi ezzel kapcsolatban a magyar álláspont” – mondta. Kijelentette, hogy Magyarország a jövőben szívesen látja vendégül különböző rendezvényeken az európai paralimpiai bizottságokat.

rio_pap-1

Ezüstérmes Pap Bianka a 100 méteres hátúszás S10-es sérültségi kategóriájában

A magyar sportolói csapat nagy része és a kísérők, vezetők hétfőn indulnak haza Magyarországra, s kedden 17.50 órakor, Párizs érintésével érkeznek a Liszt Ferenc Repülőtérre.

rio_sors-1

Ezüstérmes Sors Tamás a S9-es sérültségi kategóriában 200 méteres vegyesúszásban

rio_tunkel

Bronzérmes Tunkel Nándor az erőemelők 49 kilogrammos súlycsoportjában