Nyírségi sakk:Trembácz László hetvenéves

Nyírségi sakk:Trembácz László hetvenéves

Az igazi sakk hősök köztünk élnek, tartja a mondás. Olvasóinknak szeretnénk ezt bizonyítani is egy példával, éppen ezért most egy Nyírségi sakkozót mutatunk be sorozatunkban. Isten éltesse Lászlót.

Nyíregyháza – A napokban ünnepelte családtagjai és tanítványai körében hetvenedik születésnapját Trembácz László, aki 16 évesen tanult meg sakkozni, majd játszott több sakkcsapatban.

Trembácz László és felesége – © Fotó: Pusztai Sándor

Trembácz László hetvenéves

Tagja volt a magyar levelező sakkválogatottnak, s két éve legjobb magyar pontszerzőként nyugdíjas bajnok lett. Jó tíz éve szakmai tudását adja tovább a fiatalabb generációnak: a nyíregyházi Arany János Általános Iskolában sakkszakkört vezet, tehetséges gyerekeket mentorál, sakkcsapatot edz.

Az elmúlt évtizedben a kezei közül kikerült sakkozó fiatalok számos versenyről tértek haza dobogós helyezéssel, de a sakk által olyan értékeket is tanít, mint a kitartás, becsületesség, tisztelet. – Tizenhat évesen egy osztálytársam vett rá, hogy próbáljam ki a játékot, s azonnal megszerettem – mondta Trembácz László, aki a családi legendárium szerint a Közgazdaságtudományi Egyetem felvételi vizsgájára sem ment el egy fontos sakkverseny miatt. Trembácz László többször tagja volt a magyar levelező sakkválogatottnak.

Ingyen tanítja a fiatalokat

2008-ban kezdett szakköri keretek között sakkot tanítani ötödikeseknek, Trembácz László a mai napig ingyen tanítja a fiatalokat. A tehetséges, érdeklődő gyerekeket felkarolta. Egyikük, a ma már 19 éves Tumó Bence így mesél róla: – Mi ,,pótunokák”, rengeteg dolgot köszönhetünk Laci bácsinak. Egy személyben edző, csapatvezető, lelkes mentor. Ha kellett, több száz kilométert vonatozott velünk Szombathelyig majd vissza, kilométereket gyalogolt velünk a versenyhelyszínig.