RIP Fecó

RIP Fecó

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot” – közölte a család nevében a Retro Rádió műsorvezetője, Várkonyi Attila. Balázs Ferenc temetéséről később intézkednek. A zenész hozzátartozói kérik, fájdalmukat és gyászukat tartsák tiszteletben.
Balázs Fecó, a Korál legendája,  koronavírus-fertőzés miatt 69 évesen elhunyt .

Balázs Ferenc (becenevén Balázs Fecó, Budapest, 1951. március 2. – 2020. november 26.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész.

 

Mindig azt vallotta, hogy a rockzenén keresztül találta meg önmagát, de ebben jelentős szerepet játszott az ő „krónikása és barátja”, Horváth Attila is. Balázs Fecó 1967-től a Neoton együttes tagja volt, majd 1972-ben Som Lajossal megalapította az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t. Két év külföldi munka után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában játszott, majd 1978-ban megalapította a Korált.

Kóbor János Balázs Fecó haláláról: A mi generációnkra már nagyon csapkod a villám

Amikor ő halt meg, akkor is előre lehetett tudni, hogy baj lesz, de – ahogy mondani szokás –, amikor ez bekövetkezik, az ember mégsem akarja elhinni. Most a menedzserünk, Trunkos Andris hívott fel, akkor alig tudtam megszólalni. Fecó egyébként Debreczeni Ferivel, vagyis Cikivel egy csapatban, a korai Neotonban játszott, mielőtt Ciki átkerült hozzánk, az Omegába.

Szó volt róla, hogy Fecó is jön az Omegába Presser Gábor kiválása után, de aztán kiderült, hogy Benkő Laci egymagában is vállalja a billentyűs szerepet – emlékezett vissza az énekes, akit lesújt a tudat, hogy alig egy hét alatt több nagyságot is elveszített a nemzet, illetve a művésztársadalom. Benkő László után Mihály Tamás és Böröndi Tamás is elhunyt.

Ha az ember körbenéz, látja, mi történik. Ha belegondolunk, ez az a generáció, amely körül már nagyon csapkod a villám.

Statisztikailag mindannyian közel vagyunk a 70-hez, vagy már túl is léptük a számot. Persze vannak 90 éves emberek is, tehát nem szabad arra gondolnunk, hogy biztosan mi leszünk a következők, mert nem tesz jót a belső egyensúlynak. Mégis el kell fogadnunk, hogy sajnos előbb-utóbb el kell mennünk – fogalmazott Kóbor, aki utoljára néhány hete találkozott az énekessel, közvetlenül azelőtt, hogy Fecó bekerült a kórházba.

– Elég sűrűn beszélgettünk telefonon vagy személyesen.

Tudtam, hogy komoly szívproblémája miatt a koronavírus rá különösen veszélyes, de valahogy ez nem került szóba.

Az élet nagy kérdései azonban mindig – fejezte be az Omega frontembere.

 

 

Korál: Anyám, vigasztalj engem
Radics Béla Emléktársaság – Anyám, vigasztalj engem …

TEAM ROCK

Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1973-ban felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott. Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Balázs Ferenc alakította újjá és önálló együttessé. 1978-ban volt a bemutatkozó koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban, de ekkorra már csak az alapító Balázs Fecó maradt meg a régiek közül. Új tagja lett a zenekarnak Fischer László és Scholler Zsolt, akit Fekete Tibor váltott fel 1983-ban. 1978-ban Pados Zoltán, 1979-ben Papp Tamás dobolt, őt 1980-tól Dorozsmai Péter váltotta fel. A hard-rock stílus dallamosabb változatát játszották. Felléptek Bulgáriában, Szovjetunióban és Jugoszláviában. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak. Ötéves születésnapjuk megünneplésére a Kisstadionban került sor, ahol fellépett még az East és 100 Folk Celsius együttes.

1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott. 1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett. Filmzenéket komponált: (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak). Belefogott a romos sitkei kápolna a felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek, és a bevételekből állták a felújítás költségeit. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be. 1987-ben EMeRTon-díjat kapott. 1988-ban Kőfalak leomlanak címmel oratóriumot írt. Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt című színházi darab zenéjéért. 1996-ban unplugged koncertet adott. 1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet (EMeRTon-díj).

1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott és koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol Újjászületés című szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be. 1999-ben jelent meg Évszakok című könyve, valamint a Huszka Jenő-életműdíjat is ez évben kapta.

2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, A csönd évei. 3 korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába. Az egyik lemez az 1990-ben készült Gyertyák a téren című, a másik 1993-ban Balázs Ferenc és a Korál címen jelent meg, illetve ugyanebben az évben adták ki Balázs Fecó szerzői lemezét, amelyen más előadóknak írt szerzeményei találhatók. Az új lemez ennek a három lemeznek a gyűjteményes válogatása, és érdekessége még, hogy Balázs Fecó duettet énekel Kovács Katival és Keresztes Ildikóval. A közösen előadott dalok Forog a kerék és A csönd éve című dal Balázs Fecó 1986-ban írt szerzeményei, amelyet Szekeres Tamás újonnan hangszerelt.

 

Korál

 • 1980: Korál I. – Korál
 • 1982: Korál II. – A túlsó part
 • 1984: Korál III. – Az óceán
 • 1984: Korál IV. (kislemez-gyűjtemény)
 • 1991: Kőfalak – Aranyalbum (válogatás)
 • 1993: Korál V. – Balázs Ferenc és a Korál
 • 1993: Homok a szélben – Best of Korál (válogatás)
 • 1997: Maradj velem – Dupla változat – A koncert teljes anyaga (koncertfelvétel)
 • 1997: Maradj velem – Best of változat – A koncert esszenciája (koncertfelvétel)
 • 2006: Korál VI. – Ne állj meg soha

Szóló lemezek

 • 1984: Register
 • 1985: Best Of Bach
 • 1990: Szerelmi álmok
 • 1992: Gyertyák a téren
 • 1996: Unplugged in the Globe Royal (koncert)
 • 1998: Újjászületés
 • 2000: A csönd évei
 • 2003: Időtörés
 • 2009: Érints meg még egyszer (best of)
 • 2011: 60 – Csak az évek múltak el… (duettlemez)