Sakk helyett üresség: Hogyan éli a magyar sakk túl, ha kirepülnek a sakk gyerekek…

 

Sakk helyett üresség: Hogyan éli a magyar sakk túl, ha kirepülnek a sakk gyerekek…

 

Sakk helyett üresség: Hogyan éli a magyar sakk túl, ha kirepülnek a sakk gyerekek… Az üres sakkfészkek-szindróma nem kéne, hogy a magyar sakk természetes krízise legyen. Persze érteni vélem, hogy amikor huszon-harminc, bármennyi évvel ezelőtt megszületnek a gyerekek, majd egyszer csak kilépnek a nagybetűs sakk életbe…
Vajon,fájdalom vagy boldogság ez a magyar sakknak…. Ha a már felnőtt SAKK gyerekek kirepülnek a sakk a fészekből. Látszólag öröm, hiszen a magyar sakk feladata véget ért…Vagy ahogy mondják,öregbitik ki hazánk hírnevét. Esetleg nagy luxus ez, aminek magyar sakk ára van.. Esetleg olyan jól megy a magyar sakk,hogy dehát had menjenek..

 

Ki erre, ki arra.Sakk helyett üresség. Portisch nagymester,Ribli…

Igaz, olyan sakkozókről beszélek a teljesség igénye nélkül, akik már szinte mindent elértek sakkban. Na jó, nem mindent, hiszen mondjuk Lékó Péter kitünteései elhalványulnak mások melett vagy nem is léteznek…

Sakk helyett üresség, noha ez az élet rendje a sakk vándorcirkuszában…

Nem rég olvashattuk, hogy Gledura Benjámin a Szilágyi Erzsébet Gimnázium magántanulója,ahol hamarosan érettségizik, utána pedig irány Amerika… Szeptembertől St. Louisba folytatja, ösztöndíjasként felvettek a helyi Webster Egyetemre. A tanulás mellett napi 3–4 óra kötelező edzésem lesz, vagyis ugyanúgy készül, mint itthon, csak a versenyzés lesz kevesebb. Az Egyesült Államokból nemigen tudok európai versenyekre járni, az októberi csapat Eb-n azonban szeretnék részt venni a magyar válogatott tagjaként.”

Polgár Judit: a saját utunkat járjuk a saját gyerekeinkkel,
nyilatkozta korábban.

Majd aktív sakkpályfutása végén miután lemondott a férfi sakkozók szövetségi kapitányiposztjáról, mert elfogadta az ENSZ főtitkára felkérését, és a UNWomen esélyegyenlőségi nagykövete lett.Majd utána a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökének javaslatára a szervezet tiszteletbeli alelnökévé választották.

Rappot Ricsinket az élet déli szomszédainkhoz helyezte át, aki minden bizonnyal meglelte a boldogságot,mert hisz ez az élet rendje. Szerencsére Ricsi sakkozzik és magasan vezeti a magyar topot,a word topban is most épp 25. helyen áll 2734.7 élőpontal. Egyedüli magyar topként járja a világot s mondhatni bátran,hogy a magyar sakk remények még élnek… DeJjó is lenne. ha RR belekapaszkodna a magyar sakk reményeibe..

Lékó Péter,aki sokak szerint nem tudott megujulni…Igaz persze és tény, hogy egyedüli magyrként hajszálon mólott,hogy anak idején nem lett világbajnok. Manapság 39 évesen feltűnik kommnetátorkánt vagy a német bundeszligában is. És persze pátyolgatja edzőként a német csodagyerek Vincent Keymár útját.

 

Már csak apróság, hogy az immár női nagymester Marjanovics Annaamri rég nem fér be sakkmutyi miatt a női válogatottba, És szerbiában gondolokodik esetleg.

 

Egyszer te is válogatott leszel, vagy/és tanítványnak ajánlanak a szövetségbe. Vagy ha pénzed is van, tellik Sok,bocs ! Sok sakkmindenre

Kikövezett útak, remények, célok. Sakk sikerek és sakk ürességek és hírességek

 

Omega – Egy nehéz év után

Hosszú volt az út, mit annyi éven át jártunk, néhány jó barát
Egyszer minden út a válaszúthoz ér, végül ez is kettévált
Lehet, most még nehezebb, de menni kell tovább

Jártunk északon, hol éjjel nap sütött, s délen kéklő tengeren
Messzi tájakon, más emberek között, láttunk hívó fényeket
Élni mégis itt lehet, újra köztetek

Az éj ránk köszönt, de a hajnal újra jön, s végre fényben állunk
Hosszú volt az út, mit eddig bejártunk, mégis többre vágyunk
S nézd, az éjszakai út fénybe fordul