Sakkszönyegen, önfeledten a „holnap gyöztesei”

Sakkszönyegen, önfeledten a „holnap gyöztesei”

  Budapest – A csendes, XVI. kerületi, gyönyörű kertvárosi utcában, ahol minden zöldben pompázik, május 25-én, csütörtökön reggel fél tíz tájban szokatlanul nagy sürgés-forgásra lehettek figyelmesek az ott lakók. Nem mindennapi eseményre készültek a Brumi angol–magyar két tannyelvű magánóvoda kis növendékei és pedagógusai, valamint a meghívott újságírók. sakk_polgar_2017

Tévéstábok érkeztek kamerákkal, mikrofonokkal, lámpákkal, szerkesztőségek kiküldött tudósítói nagy létszámban a legkülönbözőbb orgánumoktól, a közmédia tévés és rádiós riporterei, no és persze elsők között érkeztek meg a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási és Nevelési Osztályának, valamint szakmai testületének, az EPSZTI-nek vezetői és munkatársai. Az izgatottság oka: nem mindennap találkozhatnak kicsik és nagyok minden idők legjobb női sakkozójával, akinek a neve a világ minden táján fogalom. Az esemény, amelyre hivatalosak voltunk, a Polgár Judit Sakk Alapítvány és a Magyarországi Evangélikus Egyház által prezentált sajtótájékoztató és ünnepélyes bejelentés, amelynek a házigazda Brumi óvoda adott otthont.

Hamarosan megérkezett Polgár Judit sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok – hogy csak néhányat említsünk meg elért eredményei közül. Hihetetlenül kedvesen és közvetlenül azonnal beszédbe elegyedett a jelenlévőkkel, és igazi profi módjára pillanatok alatt már állta is az interjúkérők rohamát még a sajtótájékoztató kezdete előtt.

sakk_polgar_brumi_mee_noo (16 of 21)_0

A hivatalos program egy MTVA-s élő bejelentkezéssel indult, előtte Judit már a fekete-fehér sakkszőnyegen játszott egy picit a tucatnyi ovissal, akik a Sakkjátszótér programot óvoda-pedagógusaik vezetésével az elsők között sajátíthatták el az országban.

A sajtótájékoztató résztvevőit, köztük Mészáros Ibolyát, a Brumi óvoda vezetőjét és Varga Mártát, a MEE Oktatási és Nevelési Osztályának vezetőjét Udvarhelyi Attila, a Polgár Judit Sakk Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, aki – nem mellesleg – szintén egyházunk intézményvezetője: a Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, és a kezdetektől fogva bevezette az iskolában Polgár Judit Sakkpalota-programját, s vált referencia iskolává.

sakk_polgar_brumi_mee_noo (16 of 21)_0

A bejelentést természetesen Polgár Judittól hallottuk: ettől a naptól már óvodások számára is elérhető a komplex képességfejlesztő program, a Sakkjátszótér. A komplex képességfejlesztő program beépítésével ötéves, sőt, egyes pedagógiai vélekedések szerint már akár kétéves (!) kortól készíthetik fel a gyerekeket az iskolai életre és a digitális kor kihívásaira a szülők, nagyszülők és a pedagógusok. Elmondta: amikor gyerekei óvodások lettek, akkor gondolt arra, hogy „őket sem kellene kihagyni a sakk örömeiből”. Hozzátette: kezdetben maguk sem hitték volna, hogy ilyen pozitív visszajelzéseket kapnak pedagógusoktól és szülőktől, s hogy ilyen nagyságúra „növi ki magát” az iskolai program. Nagyra értékelte a csapatmunkát, felidézte, mennyi szép élményben volt része a kipróbálás időszakában, és számokat is sorolt: immár 700 pedagógus kapott 30 órás, akkreditált képzést, 250 iskolában van Sakkpalota. A program megszületésének indoklásában utalt arra, hogy az óvodapedagógusok és a szülők részéről évek óta megfogalmazott igényként jelentkezett az iskolákban a 2013 óta sikerrel alkalmazott Sakkpalota program óvodai változata. Így született meg most a Sakkjátszótér: egy egyedülálló, új módszertani program a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól válaszható tantárgyként szereplő új tárgy óvodai előkészítő programja a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva készíti fel a gyerekeket a tanítási-tanulási folyamathoz szükséges gondolkodásra.

sakk_polgar_brumi_mee_noo (27 of 21)_0 A többéves fejlesztés és tesztelés után megszületett oktatási módszertan az életkori sajátosságok figyelembe vételével, komplex megoldást nyújt az óvodás korú gyermekek képességfejlesztéséhez, és felkészíti őket az iskolakezdésre. A program végleges kidolgozásához, beindításához nagymértékben hozzájárult a Magyarországi Evangélikus Egyház, illetve annak Oktatási és Nevelési Osztálya és szakmai szervezete, az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet (EPSZTI) is. Polgár Judit köszönetét fejezte ki az egyháznak, különösen is az egész program katalizátorának, Mandák Csabának, az EPSZTI igazgatóhelyettesének, pedagógiai szakértőnek. Felismerve a Sakkjátszótérben rejlő nevelési, oktatási fejlesztési lehetőségeket, az egyház együttműködési megállapodás keretében biztosítja a szakmai munka anyagi és logisztikai hátterét. sakk_polgar_brumi_mee_noo (27 of 21)_0

A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Varga Márta, az Oktatási és Nevelési Osztály vezetője összefoglalta azokat a lépéseket, amelyek idáig vezettek: felidézte a 2016 októberében lerakott első mérföldkövet a Sakkpalota program országos szintű elterjesztése érdekében, mikor a Polgár Judit Sakk Alapítvány és a Magyarországi Evangélikus Egyház és az EPSZTI együttműködési megállapodást kötött a képességfejlesztő program közös fejlesztéseinek elindítására. Rámutatott, hogy a reformáció ötszázadik jubileumi évében is az újítás, a nyitottság, az innovációk iránti fogékonyság különösen jellemzi az evangélikus egyházat. Ahogy korábban már fókuszált egyházunk egy Reformáció és Oktatás elnevezésű, 2017-re felkészülő évben a lehetséges tennivalókra, így idén is és a jövőben is valljuk: nem emlékünnep a reformáció, hanem kötelezettség az új utak keresésére az élet minden területén, az oktatásban is. Kiemelte Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI igazgatója elkötelezett munkáját, aki nélkül szintén nem ünnepelhetnénk ezt a napot.

A délelőtt legbájosabb pillanataiban maguk az érintettek, az ovisok mutatták be tudásukat Fenyő Enikő és Vassné Vantara Mónika vezetésével.

A tartalmas délelőtt zárásaként a Virtuózok három ifjú tehetsége, Abouzahra Amira és Mariam és Sándor Zoltán adott rövid koncertet, majd a programot kidolgozó felnőttek és az imponáló tudással felvértezett ovisok is készséggel álltak a sajtó rendelkezésére.

evangelikus.hu

Read previous post:
GRENKE Chess Classic 2017 FINAL

GRENKE Chess Classic 2017 (Karlsruhe GER) Thu 13th Apr 2017 - Sat 22nd Apr 2017 - Official Site 4th GRENKE...

Életmü díjat kapott sakk szakosztályunk mestere, Jakobetz László

Életmü díjat kapott sakk szakosztályunk mestere, Jakobetz László Vezetőedzőnket, Jakobetz László FIDE-mestert Budapesti Sakkozásért Díjjal tüntették ki a Bálnában megtartott Tavaszi...

CIKK vázlat

Chess Talent: Vincent meets Garry

Chess Talent: Vincent meets Garry By Frederic Friedel Here's how it began. Recently – actually at the end of August...

Breaking: Praggnanandhaa’s opponent makes an illegal move…

Breaking: Praggnanandhaa's opponent makes an illegal move... The Zalakaros Open 2017 has witnessed a hilarious incident in the eighth round....

Close