XII. Fehérvár Böllhoff Kupa FIDE Open Final

XII. Fehérvár Böllhoff Kupa FIDE Open Final

Flumbort András nagymester győzelmével fejeződött be a XII. Fehérvár Böllhoff Kupa nemzetközi sakkverseny a Hotel Novotelben. A 2. helyen a végső sikerre is esélyes, 13 éves Havasi Gergő, a MÁV Előre SC sakkozója végzett.

image040

Az utolsó fordulóban rengetegen állták körül a második táblát, ahol a fehérvári Havasi Gergő (2302 Élő-pontszám) és a nagyon rutinos ukrán Viktor Ivanov (2298) felettébb érdekes partija zajlott. Mert Gergő mint mindig, ezúttal is nyerésre játszott, főleg annak tudatában, hogy győzelme esetén ő végez az első helyen, viszont ha döntetlenezik, akkor a „csak” a 2. helyen végez.

Izgalmas parti kerekedett ki a végén, mert a 13 éves tehetségnek vészesen fogyott az ideje, a végjátékban már csak a lépések utáni 30 másodperc állt rendelkezésére – gondolkodni a rivális húzásán, s arra megfelelően reagálni –, arról nem beszélve, hogy az ukrán sakkozó gyalogelőnnyel rendelkezett, mely bábú száguldott előre, hogy tisztre cseréljék. Ám Havasi logikus lépésekkel ezt meggátolta oly annyira, hogy végül Ivanov ajánlotta fel a remit, amit Gergő elfogadott. Ritka szép játék, és óriási küzdés volt ez a részéről, így a végül 6 pontos Flumbort András (2469) nagymester -– akivel szintén döntetlenezett –- mögött a második lett 5,5 ponttal, a szintén ennyit elérő Kántor Gergelyt (2370) megelőzve. Itt kell megjegyezni, hogy az idei nemzetközi Fehérvár Böllhoff Kupán összesen 96 (az A csoportban 49, a B-ben 47) sakkozó, a magyarok mellett ukránok, románok és spanyolok vetélkedtek egymással a helyezésekért. Mondhatni, a Kupa történetében pokolian erős volt a mezőny. Jellemző, hogy az első helyen kiemelt Aczél Gergely (2478) –, akit Havasi legyőzött, a „vert” mezőnyben, 4,5 ponttal a 7. helyen végzett. A B csoport végeredménye: 1. Gönczöl Gábor Móri SE, 2. Gehér László MTK, 3. Mendöly László Erdőkertesi SE. Különdíjasok, a legjobb Fejér megyei: Sarok Péter Móri SE, a legjobb női: Szente-Varga Fruzsina ASE Paks, a legjobb ifjúsági: Egresi Máté Lövői SE, a legjobb szenior: Káposztás Miklós nemzetközi mester Vasas SC. A magas színvonalú, izgalmas versenyért dícséret illeti a megyei szövetség főtitkárát, Fehérvári Istvánt, és Zilahi Zoltánt, a rutinos, precíz versenybírót.

Visszatérve Havasira, a 13 éves sakkozó elégedett volt a teljesítményével. Hiszen a számára rosszul sikerült szeptemberi Első Szombat viadal után, ahol 34 Élő-pontszámot vesztett, összekapta magát, s most, valamint az NB I-es csapatbajnokságban aratott győzelmével, közel 50 Élővel gyarapította a pontjait.

–- Elégedett vagyok, hiszen a csoportban több nagymester, és nemzetközi mester szerepelt, ennek tükrében a második helyet nagyon jó eredménynek tekintem. Eredeti terveim szerint, még az idén szeretném harmadszor is teljesíteni a mesteri normát, ami szerintem még összejöhet. Ám közel sem lesz olyan könnyű, de ha sikerül jól felkészülnöm egy szintszerző versenyre, és a szerencse is mellém áll, akkor sikerülhet. Nem vagyok görcsben, hiszen a Fehérvár Kupán jó pontszámot értem el. Nem szeretnék nagyképű lenni, de a hazai és a nemzetközi sakkéletben is tudják, hogy 13 évesen ennyi Élővel rendelkezem, ennyi idős korában a jelenlegi világbajnok, a norvég Magnus Carlsennek is csak 30-35 több Élő-pontja volt. Persze, nagyon jól tudom, hogy nagyon sokat kell még tanulnom és fejlődnöm, hogy elérjem a célomat, a mesteri címet, de ezért is fogadtam el az NB I-es Hüsi SE invitálását a második táblára -– mondta.

Korábbi cikk – previous article