Zalakaros – Szombaton vége a 33. Zalakaros Sakkfesztivál küzdelmei. Az utolsó forduló előtt is még teljesen nyílt a verseny.

A Hotel Karos Spa-ban (A-csoport) és a Móra Ferenc iskolában (B-csoport) zajló sorozatban az elmúlt egy hétben közel kétszáz sakkozó ült nap mint nap asztalokhoz és izgalmas csaták zajlanak. A legjobbak mezőnyének, amely egyben a nyílt magyar felnőtt férfi és női bajnokságot is magába foglalja kiélezettségére folyamatosan jellemző, hogy minden nap akadt egy-egy meglepetés, ám ez teljesen megszokott egy ilyen színvonalú viadalon – állapított a meg Horváth Tamás, a verseny szakmai vezetője, és mindenese.

Hoang Thanh Trang is a magyar női olimpiai válogatottba vágyó játékosok egyike Zalakaroson. Fotó: Szekeres Péter

– Azt már az indulásnál lehetett tudni, hogy egyetlen versenyző számára sem lesz könnyű ez a sorozat – állapította meg. – Csaknem harminc nemzetközi nagymester található ugyanis a mezőnyben és az eredmények is igazolják, hogy komoly csata folyik az helyezésekért. A legmagasabb Élő-ponttal rendelkező Rapport Richárd a küzdelmek felénél még ötven százalékos teljesítménnyel rendelkezett, s az utóbbi fordulókban kezdett feljönni. A meglepetések az ilyen nyílt versenyeken pedig megszokottak, hiszen tényleg nagyon magas a színvonal és remek sakkozók vetélkednek egymással. Hogy mást ne említsek, a teljes magyar női válogatott itt van, hiszen ez a viadal is válogatót jelent az augusztusi sakkolimpiai csapatba kerüléshez.

A hét közben a hirtelen jött vihar miatt elmaradt ugyan a fürdőbe tervezett élő sakkbemutató, azonban a helyi iskolába szervezett szimultánt nem kellett lemondani. Mint megtudtuk, a diákokkal Marti György, a Maróczi Géza Központi Sakkiskola igazgatója játszott több táblán, ami persze nagy élményt jelentett a gyerekeknek.

Az utolsó forduló küzdelmei szombaton mindkét helyszínen 8.30-kor kezdődnek, az eredményhirdetést pedig 14.30-tól tartják, már „összevontan”, a Hotel Karos Spa-ban.

Leave a Reply