VÉGÜNK VAN, VAGY CSAK MOST KEZDŐDÜNK?

VÉGÜNK VAN, VAGY CSAK MOST KEZDŐDÜNK?

December 6-án, éppen Mikuláskor, az Emberiség Története új korszakába lépett. Az eddigi életmódunk alapvető változásához közeledünk. Érdekes, hogy pont az egyik legősibb játék, szellemi sport, a sakkozás világából tudhattuk meg, hogy a science fiction világa életre kelt.

A jól informáltak persze megkérdezhetik: Mit számít nekünk az, hogy a mesterséges intelligencián (AI = Artificial Intelligence) alapuló AlphaZero program, melyet a Google fejlesztett a DeepMind projektje keretében, elsöpörte a legjobb már létező sakkprogramok egyikét, a Stockfish8-at? Egyébként is, az IBM fejlesztésű DEEP BLUE már 20 éve legyőzte az akkor aktuális világbajnok Garri Kaszparovot, és azóta még szembetűnőbb a számítógép-programok fölénye az emberekkel szemben. Azonban ennek a Mikulás napi hírnek a jelentősége bombasztikusan nő túl a sakkozás világán!

Merthogy mi is történt? Csak dióhéjban: Az AlphaZerónak mindössze a sakkozás alapvető szabályait táplálták be, és az 4(!) óra alatt olyan erős sakkprogramot generált, ami 100 játszmából 28-szor úgy múlta felül a korábbi számítógépbajnok Stockfisht, hogy további 72 döntetlen mellett egyszer sem vesztett! A Stockfish, akár csak 20 évvel ezelőtt a DEEP BLUE, a játék korábbi 1500 évének minden emberi tudásával és bölcsességével, sakkozói és programozói tapasztalatával fel volt szerelve, míg az AlphaZero kizárólag önmagából fejlesztette ki azt a szellemi erőt, azt az intelligenciát, ami nagyságrendekkel nőtt az ellenfele fölé.

Elsősorban nem a sakkozásról van szó, hanem valami másról, valami fölénk növő erőről, aminek a sakktábla csak pillanatnyi játszótere volt, így nem meglepő a vélemény, miszerint „Ez az algoritmus – eljárás, módszer – városokat, kontinenseket, világokat lehet képes irányítani.”

Annyit sakkszempontból is érdemes megjegyezni, hogy teljesen új, ma még alig-alig érthető stratégiai megközelítést láthattunk az AlphaZerotól. Meglepő, hogy a program gondolkodásában – a mi emberi szótárunkat használva – a szellem és a kreativitás gyakran az anyagiasság, azaz a figurákhoz való ragaszkodás fölé nőtt, ami teljesen új vonás a programok vonatkozásában.

A DeepMind létrehozóinak a végcélja természetesen nem a sakkozás leigázása. Az emberiség egészét megérintő célokat keresnek, jelenleg olyan betegségek gyógymódját szeretnék az AlphaZero segítségével megtalálni, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkison-kór. A mesterséges intelligencián alapuló algoritmusuk valószínűtlen sebessége miatt gyors áttörésben bizakodnak.

Etyek, 2017. december 8.

Kállai Gábor

The native form of this personal name is Kállai Gábor. This article uses Western name order when mentioning individuals.

Kállai Gábor

Gábor Kállai with a chess table
Gábor Kállai (born February 21, 1959) is a Hungarian chess Grandmaster. His Elo rating in October 2008 was 2462, but has been as high as 2555 (in 2001).

In team championships he has won several gold medals; in Hungary with MTK-VM and with Miskolci SSC, in Switzerland with the team of Bern, and in France with the team of Strasbourg.

He has written nine books, published in multiple languages. Basic Chess Openings is his most popular work, published in Hungarian, English, Italian, German and French. Since 2005 he has written a chess column in the Hungarian daily newspaper Népszabadság and from 2006 has presented a TV-program on Hungarian SPORT1 TV (SAKKK!). In 2014, he was named chair of MTK′s chess section.

As a chess trainer, he worked between 1983–1986 as a second of GM Zoltán Ribli, between 1980–1994 as one of the coaches of Zsuzsa Polgár and in 2005, was appointed a FIDE Senior Trainer[1] (the highest trainer licence of FIDE). From 2012 to 2013 he coached Kayden Troff and between 2012 and 2015 Jeffery Xiong.[2] In 2015, he was appointed a master instructor at the Hungarian Physical Education University.

From 2001 to 2005 he was the Professional Director of the Hungarian Chess Federation (HCF). He coached the Hungarian Men's Team for the 2002 Bled Chess Olympiad, guiding the team to the silver medal position. From 2005 to 2010 he was the Public Relations Director of the HCF. In 2006, he was a founding member of the Hungarian Association of Talent Support Organizations. Since 2014, he is Member of the Board of Directors at Bay Area Chess.

Forrás: The Telegraph

AlphaGo learns Chess, pwns Stockfish
Read previous post:
World Youth Under-16 Chess Olympiad 2017 INDIA from December 10th to December 19th

ARRIVAL – DECEMBER 10, 2017 OPENING CEREMONY – DECEMBER 10, 2017 – 18:00 TECHNICAL MEETING – DECEMBER 10, 2017 –...

Happy 48th Birthday to Vishy Anand!

https://hunonchess.com/vishy-anand-in-pursuit-of-excellence-1-2/ https://hunonchess.com/vishy-anand-passionate-portrait-part-three/

GM Peter Leko im Interview | Neuerung im Najdorf Sizilianer | Deepmind Alpha Zero vs Stockfish

https://youtu.be/m9mfHSv0vuc

Deep Mind Alpha Zero’s “Immortal Zugzwang Game” against Stockfish video

https://youtu.be/qvk-3F0gmDs https://hunonchess.com/alphago-learns-chess-pwns-stockfish/

9th London Chess Classic 2017 R8

  https://youtu.be/Zxg7iuXZC6Y [Event "9th London Chess Classic 2017"] [Site "London"] [Date "2017.12.10"] [Round "8"] [White "Carlsen, Magnus"] [Black "Nepomniachtchi, Ian"]...

Close